Pudding owsiany z karmelizowaną gruszką
Spis treści:
Jesienne wieczory sprzyjają tworzeniu deserów, które nie tylko cieszą podniebienie, ale także wprowadzają ciepło i harmonię. Idealnym wyborem na tę porę roku jest połączenie naturalnej słodyczy owoców z kremowymi i chrupiącymi dodatkami. Ten przepis na pudding owsiany z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi autorstwa Tomasza Maćkowiaka – Szefa Kuchni Hotelu 500 Premium Zegrze to propozycja, która zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Gruszka, dzięki karmelizacji, staje się intensywna i słodka. Połączona z kremowym puddingiem owsianym i chrupiącymi orzechami włoskimi, tworzy deser, który idealnie wieńczy jesienny posiłek.
Ilość porcji:2
Czas przygotowania: 25 min.
Ilość kalorii 1 porcji: ok 357 kcal
Składniki
- Płatki owsiane górskie – 5 łyżek
- Mleko – 1 szklanka
- Ksylitol – 1 łyżka
Do karmelizowanej gruszki:
- Gruszka – 1 sztuka
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Brązowy cukier – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Orzechy włoskie – garść, pokruszone