Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną

Zdrowy deser to podwieczorkowy ideał  każdej współczesnej kobiety, lubiącej łączyć przyjemne z pożytecznym. Dziś przedstawiamy Wam przepis na pudding chia dla czterech osób, który poprawi nam nastrój nawet w najbardziej pechowy i nieudany dzień!

Składniki:

Pudding chia:

  • 3 łyżki nasion Chia
  • 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)

Mus ze śliwek kalifornijskich:

  • 200g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • kawałki śliwek kalifornijskich
  • listki świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.

Więcej o ziarnach chia przeczytasz w naszej publikacji:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (239 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...