Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną
Zdrowy deser to podwieczorkowy ideał każdej współczesnej kobiety, lubiącej łączyć przyjemne z pożytecznym. Dziś przedstawiamy Wam przepis na pudding chia dla czterech osób, który poprawi nam nastrój nawet w najbardziej pechowy i nieudany dzień!
Składniki:
Pudding chia:
- 3 łyżki nasion Chia
- 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
Mus ze śliwek kalifornijskich:
- 200g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 8 łyżek wody
Do dekoracji:
- bita śmietana
- kawałki śliwek kalifornijskich
- listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.
Więcej o ziarnach chia przeczytasz w naszej publikacji: