Pucharki do lodów – poradnik podawania deserów lodowych

Estetycznie podane desery zachęcają do jedzenia.. Dlatego warto wcześniej przemyśleć to, w jaki sposób będą podawane naszym gościom.. W jaki sposób podawać desery, by wyglądały one kusząco i smakowicie? Na co należy zwrócić uwagę?

Wybierz odpowiednie naczynia do podawania deserów

Jednym z kroków ku pysznym deserom podawanym jest wybór odpowiednich naczyń, które będą spełniały szereg wymagań. Najlepiej postawić na takie, które można myć w zmywarkach i są wykonane z materiałów odpornych na drobne uszkodzenia mogące powstać w czasie użytkowania. Warto też zwrócić uwagę na to, aby można było w nich serwować zarówno desery serwowane na zimno jak np. lodowe czy owocowe, a także na ciepło np. kisiele czy budynie z dodatkami. Przykłady różnorodnych naczyń do serwowania deserów  można znaleźć na stronie https://www.pucharydeserowe.pl/.

Wybierz desery, jakie chcesz podać gościom

W pucharkach i kielichach, a także popularnych ostatnio słoikach do deserów można podawać najróżniejsze słodkości. Jednak warto pamiętać o tym, żeby wybrać kilka deserów na przyjęcie. Goście będą zachwyceni gdy będą mieć do wyboru różne rodzaje lodowych pyszności. 

Odpowiednio komponuj smaki i dodatki

Przy podawaniu deserów, szczególnie jeśli komponujemy je sami, musimy pamiętać o zachowaniu zgodności smaków. Jeżeli nie jesteśmy pewni tego, w jaki sposób podać konkretny deser i które ze smaków będą dobrze ze sobą współgrały, warto wtedy zasięgnąć fachowej porady lub poszukać informacji na specjalistycznych serwisach, np. w artykule Pucharki lodowe – jak w nich przygotować wykwintny deser na przyjęcie. Można też wykupić specjalne  kursy wideo opracowane specjalnie dla osób pragnących nauczyć się przygotowywania pysznych lodowych słodkości. Takie szkolenia w zależności od tematyki umożliwiają naukę przygotowania deserów, a także kaw.

Jeżeli natomiast chodzi o dodatki, to zawsze doskonałym dodatkiem do deseru będą świeże lub kandyzowane owoce, orzechy, a także czekoladowe ozdoby, które można kupić w gotowej formie lub przygotować samodzielnie.

Postaw na estetykę

Bardzo ważnym elementem przy podawaniu deserów jest estetyka ich podania. Dlatego między innymi w czasie nakładania lodów czy innych pyszności należy uważać, aby nie zabrudzić naczyń. Kolejną kwestią jest kompozycja deseru. Można postawić na klasyczny wygląd albo wręcz przeciwnie, na nowoczesną stylistykę. Najlepiej dopasować ją do tego, co przedstawia menu, jeśli jest ono ze zdjęciami proponowanych deserów. Kolorystyka i dodatki natomiast mogą być dopasowane do tego, w jaki sposób przygotujemy stół na przyjęcie. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (44 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany