Ptysiowy konkurs z… margaryną Palma z Murzynkiem!

Weź udział w konkursie i wygraj jeden z pięciu zestawów nagród, ufundowanych przez Spółkę „Bielmar” – producenta margaryny Palma z Murzynkiem.

Delikatne, chrupiące ciasteczka o kulistym kształcie wypełnia aksamitny krem lub bita śmietana. Wierzch zdobi mgiełka z cukru pudru, czekoladowa polewa, czasem karmel. Ptysie, bo o nich mowa, zna każdy amator wyrafinowanych wypieków. Czy wiesz, co jest ich tajemnicą?

Konkurs Palma z Murzynkiem

Tajemnica lekkich ciasteczek tkwi w specyfice ciasta parzonego, zwanego potocznie ptysiowym lub ciastem choux. Pszenną mąkę zaparza się stopioną margaryną wysokiej jakości, np. Palmą z Murzynkiem i wodą, a po wystudzeniu miksuje z jajami na gładką masę. Ciasto wyciskane szprycą, lub układane na blaszce małymi porcjami w kształt kulek, podczas pieczenia zyskuje jasnozłoty kolor, kruchość i puste wnętrze – doskonałe do wypełnienia ulubionym nadzieniem.

Sięgając po tradycyjne składniki, obecne w Twoim domu od lat, przygotujesz oryginalne francuskie wypieki. Margaryna Palma z Murzynkiem będzie doskonałą podstawą ciasta ptysiowego, sprawdzi się jako składnik aksamitnych kremów do nadziewania i czekoladowej polewy do dekoracji.

*** 

Pytanie konkursowe:

Jakie są trzy podstawowe składniki ciasta ptysiowego?

 

Do wygrania: 5 kompletów, w każdym filiżanka wraz ze szpatułką kuchenną z silikonową końcówką i długopisem firmowym.

 

Na Wasze odpowiedzi, wraz z danymi adresowymi, czekamy do 21.06.2013. Nagrodzimy osoby, które prześlą do nas prawidłowe odpowiedzi jako 1., 110., 220., 330. oraz 440. Nasz redakcyjny mail: redakcja@kobietamag.pl

****

Inspirujący przepis na delikatne ciasteczka i tort ptysiowy à la croquembouche – w sam raz na specjalną okazję znajdziesz tutaj: Ptysiowy torcik à la croquembouche

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (121 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...