Pstrąg łososiowy na karczochach

Pstrąg łososiowy na karczochach

Pstrąg łososiowy na karczochach – przepis: Indexfood

Ilość porcji: 2

Składniki na danie: Pstrąg łososiowy na karczochach

  • ·    2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
  • ·    1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti
  • ·    200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24 marki Arrighi
  • ·    200 g pomidorów koktajlowych
  • ·    1/2 małej cebuli
  • ·    1 ząbek czosnku
  • ·    garść bazylii
  • ·    Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
  • ·    Glassa Gastronomica marki  Ponti
  • ·    3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
  • ·    sól
  • ·    pieprz
  • ·    pieprz czerwony w ziarnkach

Wykonanie:

1. Pstrąga umyj. Posól.

2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.

3. Pomidorki przekrój na połowy.

4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.

5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.

6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.

7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut.

8. Posiekaj bazylię.

9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.

10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...