Pstrąg łososiowy na karczochach
Ilość porcji: 2
Składniki na danie: Pstrąg łososiowy na karczochach
- · 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
- · 1/2 op. Karczochów krojonych marki Ponti
- · 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni nr 24 marki Arrighi
- · 200 g pomidorów koktajlowych
- · 1/2 małej cebuli
- · 1 ząbek czosnku
- · garść bazylii
- · Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
- · Glassa Gastronomica marki Ponti
- · 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
- · sól
- · pieprz
- · pieprz czerwony w ziarnkach
Wykonanie:
1. Pstrąga umyj. Posól.
2. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidorki przekrój na połowy.
4. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia.
5. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
6. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
7. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut.
8. Posiekaj bazylię.
9. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
10. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.