Przyjęcie w domu – jak układa się sztućce?
Każdemu, kto przyjmuje gości zależy na organizacji udanego przyjęcia. Aby wszystko poszło po naszej myśli, trzeba się starannie przygotować. Z poradnika dowiesz się, jak krok po kroku zorganizować niezapomniane przyjęcie. Sprawdź, o czym trzeba pamiętać i jak nakryć do stołu.
Jak zorganizować przyjęcie w domu?
Przyjmowanie gości w domu wywołuje zwykle wiele stresu. Każdemu zależy na tym, by przyjęcie było udane, a zaproszone osoby zadowolone. Wiele zależy od starannych przygotowań i odpowiedniego zaplanowania całej uroczystości. Warto jednak pamiętać, by mierzyć siły na zamiary. Przerost ambicji sprawi, że organizacja przyjęcia będzie wyczerpująca i zbyt angażująca, a gospodarz spięty i przemęczony. Nie umknie to też uwadze gości. Dlatego warto wszystko dokładnie zaplanować na długo przed przyjęciem. Ważne, by urządzać takie spotkania, które lubimy i jesteśmy w stanie przygotować.
Przygotowywanie przyjęcia warto rozłożyć w czasie i dobrze zaplanować. Jakie czynności warto wykonać wcześniej, a co trzeba zrobić w dniu przyjmowania gości?
Przyjęcie – o czym pamiętać w czasie przygotowań?
Staranne przygotowania to tajna broń, która ułatwi organizację przyjęcia. Dzięki temu wszystko się z pewnością uda. Ważne, by zacząć przygotowania możliwie najwcześniej, niezależnie od tego, czy szykujemy małe spotkanie czy wielkie przyjęcie. Im mniej zostanie do zrobienia na ostatnią chwilę, tym większy będzie spokój organizatora i poczucie panowania nad sytuacją.
Istotne jest zrobienie listy wszystkich, nawet najdrobniejszych zadań, które mamy do wykonania przed przyjęciem i w dniu przyjmowania gości. Oto kilka wskazówek, które ułatwią stworzenie takiego spisu.
Przygotowania warto rozpocząć od decyzji dotyczącej rodzaju urządzanego przyjęcia. Czasami nie mamy wyboru – obiad komunijny musi być uroczysty, ale spotkanie ze znajomymi może mieć różną formę. Kolejnym krokiem jest stworzenie listy gości, która powinna być dobrze przemyślana. Trzeba pamiętać, że dom czy mieszkanie ma ograniczoną pojemność. Warto też wziąć pod uwagę wielkość stołu i ilość krzeseł. Gościom należy zapewnić komfortowe warunki. Jeżeli mamy taką możliwość, to lepiej nie prowokować losu i nie zapraszać na jedno spotkanie osób, które się nie lubią. Warto też pamiętać, że uroczyste okazje (np. elegancki obiad z okazji chrzcin czy komunii) wymagają zaproszenia pisemnego. Natomiast na spotkanie mniej formalne można zaprosić gości telefonicznie.
W czasie przygotowań warto pomyśleć o motywie przewodnim przyjęcia i jego oprawie. To stworzy unikalny klimat i przyjemną atmosferę. Na rynku dostępnych jest mnóstwo tematycznych dekoracji. Wystrój powinien jednak pasować do okazji. Można też pomyśleć o oprawie muzycznej, która stworzy odpowiedni nastrój. Muzykę dobierz do upodobań gości, ale pamiętaj, by była odpowiednia do okazji. Do uroczystych obiadów bardziej pasują spokojniejsze melodie, natomiast na przyjęciu dla znajomych może być szybsza i weselsza. Ważne jest, aby muzyka nie grała zbyt głośno, ponieważ goście zaczną się przekrzykiwać.
Czytaj więcej na temat przygotowań i dekoracji na przyjęcia:
Bardzo ważną kwestią jest ustalenie menu na przyjęcie. Zastanów się, co podać gościom do jedzenia. Potrawy nie powinny szokować ani wprawiać w zakłopotanie lub wywoływać skrępowania. Na tym etapie warto też zorientować się, czy któraś z zaproszonych osób nie ma specjalnej diety bądź nie cierpi na alergie pokarmowe. Jedzenie można przygotować samemu lub zamówić catering. Najlepiej postawić na dania smaczne i dobre jakościowo. Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie jedzenia, lepiej nie eksperymentować i wypróbowywać nowych przepisów. Może to okazać się zbyt stresujące. Warto też pomyśleć o ładnym podaniu potraw.
Przyjmowanie gości, czyli dzień przyjęcia
Dzień przyjęcia jest stresujący i wymaga maksymalnego zaangażowania gospodarzy. Jednak właściwa organizacja zagwarantuje spokój i opanowanie. Należy zacząć od uporządkowania pomieszczenia, w których będą przyjmowani goście, ale nie można zapomnieć o łazience czy przedpokoju. Być może niektóre przedmioty trzeba wynieść, by nie uległy przypadkowemu zniszczeniu lub by było więcej przestrzeni. Trzeba też pomyśleć o odpowiedniej temperaturze w pomieszczeniu. Goście muszą czuć się komfortowo.
Przed przyjściem gości należy przygotować stół i udekorować pomieszczenie. Jak zrobić to prawidłowo?
Zasady nakrywania do stołu – układanie sztućców
Stół to jeden z najważniejszych elementów przyjęcia. To przy nim siedzą i jedzą goście. Warto zadbać o odpowiednie nakrycie. Należy zacząć od wyboru koloru obrusa. Dobrze by pasował do wystroju i koloru porcelany. Jeżeli naczynia są wzorzyste, obrus powinien być jednolity i na odwrót. Nie bez znaczenia jest kolor serwetek – powinien współgrać z całością. Na środku można postawić kwiaty i świece. Nie mogą być jednak zbyt wysokie, by goście mogli się widzieć. Jeżeli chodzi o zastawę, która powinna znaleźć się na stole, to wybór i ilość zależy od menu. Zasady nakrywania do stołu są proste i niezmienne. Nie ma znaczenia, czy to elegancki obiad czy spotkanie w gronie przyjaciół.
Sztućce układamy na stole w kolejności podawania potraw – zaczynając od leżących najdalej od talerza, czyli tych do przystawki. Ich liczba i rodzaj zależy od serwowanych potraw. Najbliżej talerza kładziemy sztućce do dania głównego. Po prawej stronie nóż (ostrze skierowane w stronę talerza), a po lewej widelec (zębami w górę). Jeżeli podajemy rybę, nóż do niej powinien znaleźć się po prawej stronie talerza, za nożem do dania głównego. Analogicznie układamy widelec do ryby, po lewej stronie talerza. Następnie obok noży po prawej stronie powinna znaleźć się łyżka do zupy. Kolejny krok to sztućce do przystawki. Widelec po lewej stronie, a nóż po prawej (za nożem do ryby, ale przed łyżką do zupy). Jeżeli chodzi o sztućce deserowe, to łyżeczkę i widelczyk kładziemy powyżej talerza. Warto pamiętać, że miseczka łyżeczki powinna być skierowana w lewo, a ząbki widelczyka – w prawo. Z kolei łyżeczka do herbaty powinna znaleźć się po prawej stronie talerza, za łyżką do zupy.
Z lewej strony zastawy lub na talerzyku kładziemy serwetkę. Szklankę lub kieliszki do wody bądź wina stawiamy po prawej stronie. Kieliszek na napój do dania głównego powinien być umiejscowiony powyżej noża. Kieliszek na napój do przekąsek ustawiamy zaś nieco niżej i na prawo. Z kolei kieliszek do trzeciego napoju powinien stać powyżej obu pozostałych lub na lewo od kieliszka do dania głównego.
Ostatnia rzecz to rozmieszczenie półmisków z jedzeniem na stole. Należy pamiętać, by były ustawione tak, aby goście swobodnie mogli sięgać po jak największą liczbę dań. Jeżeli osób jest dużo, trzeba postawić dwa identyczne zestawy potraw, po jednym na obu końcach stołu.
Trzeba pamiętać, że udane przyjęcie to nie tylko perfekcyjnie nakryty stół i smaczne potrawy. Liczy się także atmosfera i pozytywne nastawienie do gości. Warto być uprzejmym i okazywać im zainteresowanie.