Przez żołądek do serca!

14 lutego polecamy schować się z ukochaną osobą w zaciszu swojego mieszkania, gotować, a potem już tylko jeść i cieszyć się wspólnymi chwilami! Zobacz nasze pomysły na pyszne walentynkowe przepisy.

Prezenty, kino, restauracje… w walentynki całe miasto ogarną zakochane pary. Każda chce spędzić ten dzień wyjątkowo i przyjemnie. Niekoniecznie jednak musimy ruszać się z domu, aby święto zakochanych było perfekcyjne! Stare przysłowie mówi „przez żołądek do serca, my także wyznajemy taką zasadę. Dodatkowo wiele osób potwierdza, że wspólne gotowanie zbliża. Dlatego 14 lutego polecamy schować się z ukochaną osobą w zaciszu swojego mieszkania, gotować, a potem już tylko jeść i cieszyć się wspólnymi chwilami! 

Klasyczna Carbonara

Walentynkowe inspiracje:

Klasyczna Carbonara

Składniki:

  • Makaron Międzybrodzki wstążka – 250g
  • boczek wędzony parzony – 300g
  • mleko – 200ml
  • żółtka jaj – 3 szt.
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek

Wykonanie:

  1. Makaron Międzybrodzki ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
  2. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor i zalać mlekiem. Dodać zioła, sól i pieprz.
  3. Następnie dodać makaron i żółtka jaj. Całość podgrzewać mieszając, a gdy sos zgęstnieje nasza carbonara jest gotowa.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron nitka cienka – 1 paczka
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 5 ząbków
  • krewetki tygrysie  surowe – 500g
  • białe wytrawne wino – 100 ml
  • pomidory – 2 średnie szt.
  • natka z pietruszki – 1 mały pęczek

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut.
  3. Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory.
  4. Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe.

Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,45 z 5)
loading... zapisuję głos...