Przetwory z pomidorów – przygotuj je na zimę już teraz!

Lato powoli się kończy, a to doskonały czas, aby przygotować zapasy na zimę z sezonowych warzyw. Jednym z nich jest pomidor. Weki przyrządzone z jego wykorzystaniem pozwolą się cieszyć ich wybornym smakiem przez całą zimę.

Spis treści:

Przetwory z pomidorów to produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Nadaje się do szeregu potraw, a do tego jest niezwykle zdrowy. Pomidor łatwo poddaje się procesom przetwarzania, a przepisy na przeciery, soki czy marynaty z nim w roli głównej nie powinny nastręczyć nikomu specjalnej trudności.

kiszone przetwory z pomidorów

Przetwory z pomidorów – dlaczego warto je zrobić?

Pod koniec lata ceny pomidorów idą w dół. To zatem dobry moment na to, aby zaopatrzyć się w ich większą ilość i przygotować przetwory. Pomidory zawierają w swoim składzie mnóstwo betakarotenu i witaminy C, dlatego w chłodniejszym sezonie będą skuteczną bronią do walki z przeziębieniami. Skutecznie wzmacniają odporność, a oprócz tego zbawiennie działają na układ trawienny pobudzając motorykę jelit. Ponadto w pomidorach zawarty jest związek chemiczny likopen wykazujący silne działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Ponoć systematyczne jedzenie pomidorów zmniejsza też ryzyko chorób serca.

Addio pomidory, czas na likopen!

Addio pomidory, czas na likopen!

Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zawiera właściwości antynowotworowe, a także dba o kondycję serca i kości. Pora na likopen, naturalny barwnik roślin czerwonych. Ketchupy, koncentraty, soki czy pasty pomidorowe to te przykłady jedzenia w których

Przetwory z pomidorów – kilka propozycji

Pożywne pomidorowe soki

Jednym z prostszych przepisów na przetwory z pomidorów jest wykorzystanie tego warzywa do przyrządzenia pysznego i pożywnego soku. Ten przygotowany w domu na pewno będzie miał lepszy smak niż jego sklepowy odpowiednik.

Lista produktów:

– 3 kg pomidorów

– 1 łyżka cukru

– 0,5 łyżki soli

– szczypta pieprzu

– papryka w proszku lub zmielony czosnek

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i usuń skórkę.
  2. Następnie pokrój je w małe kawałki, umieścić w garnku i gotuj przez ok. 40 minut aż do uzyskania pożądanej miękkości.
  3. Aby pozbyć się ziaren pomidory przetrzyj przez sitko i ponownie umieścić na ogniu na kilka minut. W tym czasie możesz do nich dodać sól, pieprz i ulubione przyprawy np. paprykę w proszku czy zmielony czosnek.
  4. Tak przygotowany gęsty sok przelej się do szklanych butelek i poddaj je procesowi pasteryzacji.
Pasteryzacja w zmywarce. Genialny patent na pasteryzowanie słoików

Pasteryzacja w zmywarce. Genialny patent na pasteryzowanie słoików

Pasteryzacja, to proces termicznej obróbki żywności, którego celem jest zniszczenie szkodliwych mikroorganizmów, takich jak bakterie, grzyby czy drożdże, jednocześnie zachowując jak najwięcej wartości odżywczych i sensorycznych produktu. Stosuje się ją w konserwacji różnego rodzaju przetworów w słoikach. Dzięki temu, żywność staje się bezpieczna do spożycia i wydłuża się jej okres przydatności do spożycia.

sok pomidorowy

Suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory świetnie nadają się do sałatek czy naleśników na słono. Mogą być także składnikiem pizzy, lasagne czy makaronowych zapiekanek. Warto wybierać te mięsiste i mało wodniste.

Lista produktów:

– 2 kg pomidorków koktajlowych

–  kilka ząbków czosnku

– 2 łyżki kaparów

– 750 ml oleju roślinnego

– szczypta oregano, tymianu i bazylii.

– 0,5 łyżeczki soli

  1. Pomidory bez szypułek podziel na cząstki i lekko posól.
  2. Następnie wyłóż je na blachę i umieść piekarniku ustawionym na ok. 80 stopni. Susz do momentu aż odparuje z nich woda i warzywa się skurczą.
  3. Olej wraz z przyprawami lekko zagotuj.
  4. Zalej pomidory jeszcze gorącym olejem i dodaj czosnek oraz kapary.
  5. Szczelnie zamknij słoiki.

suszone pomidory

Koncentrat pomidorowy domowej roboty

Koncentrat z pomidorów przyrządzony w domu? Czemu nie! Taki produkt będzie zdecydowanie zdrowszy niż ten kupiony w supermarkecie, bo nie będzie posiadał w swoim składzie sztucznych dodatków. W jesienno-zimowe dni przyda się do przyrządzenia pysznej zupy pomidorowej. Można go też dodać do przygotowania sosu do spaghetti.

Lista produktów:

– 2 kg pomidorów

– łyżka soli

– łyżka cukru

– ząbek czosnku

  1. Pomidory umyj, sparz, a następnie obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
  2. Kawałki pomidorów umieść w garnku i gotuj ok. 30-40 minut, do momentu aż zmiękną.
  3. Dopraw je cukrem, solą oraz posiekanym drobno czosnkiem i przetrzyj przez sitko celem pozbycia się pestek.
  4. Następnie ponownie gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Proces ten pozwoli odparować nadmiar wody.
  5. Gotowy koncentrat przełóż do gorących wyparzonych wcześniej słoików, zanurz je w wodzie do 2/3 ich wysokości i pasteryzuj przez ok. 10 minut.
Apetyt na zupę! Kremowa zupa pomidorowa z aromatem cytrusów

Apetyt na zupę! Kremowa zupa pomidorowa z aromatem cytrusów

Rozgrzewają nas w chłodne jesienne popołudnia. Gromadzą przy rodzinnym stole najbliższe nam osoby. Szybkie w przygotowaniu, pozwalają zaspokoić ich apetyty. Przywołują najlepsze wspomnienia smaków dzieciństwa. To tylko kilka powodów, dla których tak bardzo lubimy zupy.

przetwory z pomidorów

Marynaty z pomidorów

Pomidory świetnie sprawdzą się także użyte do warzywnych marynat. Doskonale będą nadawać się do obiadów lub mogą pełnić rolę lekkiej przekąski. Świetnie spiszą się też dodane do sałatek czy wędlin.

Lista produktów:

– 1 kg twardych pomidorków koktajlowych

– 1 czerwona papryka

– 1 marchewka

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– 200 ml octu jabłkowego

– 1 łyżka suszonej bazylii

– 2 łyżki soli

– 2 łyżki cukru

  1. Pomidory umyj, paprykę i marchew pokrój w cienkie paski, a cebulę posiekaj.
  2. Zagotuj ocet wraz z cukrem i solą.
  3. Czosnek posiekaj i dodaj do zalewy.
  4. Warzywa ułóż warstwo i dodaj zalewę.
  5. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 5 minut.

przetwory z pomidorów na zimę

Przetwory z pomidorów – warunki przechowywania

Aby przetwory z pomidorów się nie popsuły niezwykle istotne jest ich właściwe przechowywanie. Przygotowane przetwory powinny stać w chłodnym i ciemnym miejscu, więc najlepiej sprawdzi się piwnica. Dodatkowo można je przykryć ściereczką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (31 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  25 sierpnia 2023 05:52

    ja robię soki , w sklepie takich dobrych nie ma

    Odpowiedz
  2. macierzanka  25 sierpnia 2023 09:33

    Ja robię koncentrat pomidorowy.

    Odpowiedz
  3. Wusia  25 sierpnia 2023 16:14

    Robię i sok i przecier i ketczup.

    Odpowiedz
  4. atujest  29 sierpnia 2023 21:42

    Największy błąd z pomidorami to usuwanie skórki, która ma najwięcej likopenu.
    Od lat robię przecier pomidorowy, który później można rozcieńczyć do picia.
    Mój sposób jest szybki i bez pasteryzacji, nigdy mi się nie zepsuły.
    Szczegóły na atujest.

    Odpowiedz
  5. Magdalena  31 sierpnia 2023 02:36

    Fajne przepisy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany