Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie

Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie to danie, którym będziesz się zajadać przez cały czas – spróbuj już dziś!

Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie

Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie

Składniki:

  • Gruszki, 1 kg
  • kilka kawałków obranego chrzanu
  • woda, 150 ml
  • cukier, 250g

Produkty KAMIS:

  • Ocet Winny Czerwony, 300 ml
  • Cynamon kora Specialite, ? laski
  • Gorczyca biała, 5 g
  • Ziele Angielskie, 5-7 ziaren
  • Goździki, 5-7 szt.

Sposób przygotowania:

Marynata: ocet zagotować z wodą, cukrem i przyprawami. Zdjąć z ognia. Obrane
gruszki przekrojone na pół i bez gniazd wrzucać kolejno do zalewy. Po wrzuceniu wszystkich – postawić naczynie na małym ogniu i gotować 10 minut.
Gruszki powinny być twardawe. Wyjąć gruszki i przełożyć do kamiennego lub
szklanego naczynia, następnie zalać ostudzona zalewą z przyprawami. Zamknąć. Do spożycia najlepsze po 4 – 5 dniach.

Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność

Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność

Kiszone cytryny to popularny i lubiany dodatek do dań kuchni marokańskiej, a także bliskoschodniej. Serwowane z daniami mięsnymi, sałatami czy wegetariańskimi zapiekankami z warzyw, dodają posiłkom niezwykłego aromatu i egzotycznego posmaku. W dodatku są pełne witaminy C i potasu, oczyszczają organizm z toksyn, a co najważniejsze, w naturalny sposób wzmacniają odporność. Warto więc pokusić się o ich samodzielne przygotowanie, szczególnie w tak trudnym dla nas okresie jak obecny, w którym chłodnej jesieni towarzyszy szalejąca pandemia. Zapraszamy po sprawdzony przepis!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (153 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  31 października 2015 14:45

    Jadłam, pycha

    Odpowiedz
  2. J  3 maja 2018 11:13

    lubię cynamon

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany