Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie
Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie to danie, którym będziesz się zajadać przez cały czas – spróbuj już dziś!
Słodkie gruszki w cynamonowo-goździkowej marynacie
Składniki:
- Gruszki, 1 kg
- kilka kawałków obranego chrzanu
- woda, 150 ml
- cukier, 250g
Produkty KAMIS:
- Ocet Winny Czerwony, 300 ml
- Cynamon kora Specialite, ? laski
- Gorczyca biała, 5 g
- Ziele Angielskie, 5-7 ziaren
- Goździki, 5-7 szt.
Sposób przygotowania:
Marynata: ocet zagotować z wodą, cukrem i przyprawami. Zdjąć z ognia. Obrane
gruszki przekrojone na pół i bez gniazd wrzucać kolejno do zalewy. Po wrzuceniu wszystkich – postawić naczynie na małym ogniu i gotować 10 minut.
Gruszki powinny być twardawe. Wyjąć gruszki i przełożyć do kamiennego lub
szklanego naczynia, następnie zalać ostudzona zalewą z przyprawami. Zamknąć. Do spożycia najlepsze po 4 – 5 dniach.