Owocowy Chutney z dodatkiem słodkiej papryki

Owocowy Chutney z dodatkiem słodkiej papryki – to może być Twoje popisowe danie! Spróbuj tego prostego przepisu już dziś!

Owocowy Chutney

Przetwory: Owocowy Chutney z dodatkiem słodkiej papryki

Składniki:

  • jabłka, 250 g
  • morele suszone, 50 g
  • szalotki, 100 g
  • żurawina suszona, 100 g
  • cukier, 150 g
  • masło, 12,5 g

Produkty KAMIS:

  • Papryka Słodka, 1 łyżeczka
  • Imbir mielony, 1 łyżeczka
  • Kardamon owoce, 3 szt.
  • Ocet Jabłkowy Staropolski, 200 ml

Sposób przygotowania:

Obrać jabłka, pokroić w grubą kostkę. Szalotkę i morele pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić szalotki, morele i jabłka. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Następnie dodać obrany i utłuczony w moździerzu kardamon i dolać ocet, wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 10-12 minut, aż wszystko stanie się miękkie. Następnie dodać żurawinę, cukier i po 1 łyżeczce imbiru, papryki, gotować jeszcze ok. 5 min. Gorący, gesty chutney przełożyć do czystych, ogrzanych słoików i pozakręcać. Do spożycia nadaje się po 4 – 5 dniach.

Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność

Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność

Kiszone cytryny to popularny i lubiany dodatek do dań kuchni marokańskiej, a także bliskoschodniej. Serwowane z daniami mięsnymi, sałatami czy wegetariańskimi zapiekankami z warzyw, dodają posiłkom niezwykłego aromatu i egzotycznego posmaku. W dodatku są pełne witaminy C i potasu, oczyszczają organizm z toksyn, a co najważniejsze, w naturalny sposób wzmacniają odporność. Warto więc pokusić się o ich samodzielne przygotowanie, szczególnie w tak trudnym dla nas okresie jak obecny, w którym chłodnej jesieni towarzyszy szalejąca pandemia. Zapraszamy po sprawdzony przepis!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany