Owocowy Chutney z dodatkiem słodkiej papryki
Owocowy Chutney z dodatkiem słodkiej papryki – to może być Twoje popisowe danie! Spróbuj tego prostego przepisu już dziś!
Przetwory: Owocowy Chutney z dodatkiem słodkiej papryki
Składniki:
- jabłka, 250 g
- morele suszone, 50 g
- szalotki, 100 g
- żurawina suszona, 100 g
- cukier, 150 g
- masło, 12,5 g
Produkty KAMIS:
- Papryka Słodka, 1 łyżeczka
- Imbir mielony, 1 łyżeczka
- Kardamon owoce, 3 szt.
- Ocet Jabłkowy Staropolski, 200 ml
Sposób przygotowania:
Obrać jabłka, pokroić w grubą kostkę. Szalotkę i morele pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, wrzucić szalotki, morele i jabłka. Podsmażać na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Następnie dodać obrany i utłuczony w moździerzu kardamon i dolać ocet, wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 10-12 minut, aż wszystko stanie się miękkie. Następnie dodać żurawinę, cukier i po 1 łyżeczce imbiru, papryki, gotować jeszcze ok. 5 min. Gorący, gesty chutney przełożyć do czystych, ogrzanych słoików i pozakręcać. Do spożycia nadaje się po 4 – 5 dniach.