Dojrzałe winogrona w cytrynowej marynacie z nutą cynamonu

Marynaty obok domowych nalewek są najczęściej robionym przetworem w polskich domach. Poniżej znajdziecie przepis na dojrzałe winogrona w cytrynowej marynacie z nutą cynamonu – Doskonale nadają się do dekoracji półmisków, galaret, wędlin. Spróbuj już dziś!

Składniki:

  • winogrona ciemne, 250g
  • winogrona jasne, 250g
  • cukier, 60g
  • 1 i 2 szklanki wody
  • skórka z ? cytryny,

Produkty KAMIS:

  • Goździki, 6 szt.
  • Cynamon kora Specialite, ? laski
  • Ocet Cytrynowy, 100 ml

 

Sposób przygotowania:

Winogrona umyć, osączyć i układać na przemian w słoiczkach, dodając po trzy goździki na słoik, kawałek kory cynamonu, skrawki skórki cytryny. Zagotować 1 /2 szklanki wody z 60 g cukru i 1/2 szklanki octu cytrynowego, dodać szczyptę soli. Gorącym syropem zalać owoce, szczelnie zakręcać wieczka, pasteryzować 15 minut.
Doskonale nadają się do dekoracji półmisków, galaret, wędlin. Najlepsze do spożycia po 4 – 5 dniach.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. J  27 kwietnia 2018 09:54

    myślałam że winorona nie nadają sie do przetworów

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany