Dojrzałe winogrona w cytrynowej marynacie z nutą cynamonu
Marynaty obok domowych nalewek są najczęściej robionym przetworem w polskich domach. Poniżej znajdziecie przepis na dojrzałe winogrona w cytrynowej marynacie z nutą cynamonu – Doskonale nadają się do dekoracji półmisków, galaret, wędlin. Spróbuj już dziś!
Składniki:
- winogrona ciemne, 250g
- winogrona jasne, 250g
- cukier, 60g
- 1 i 2 szklanki wody
- skórka z ? cytryny,
Produkty KAMIS:
- Goździki, 6 szt.
- Cynamon kora Specialite, ? laski
- Ocet Cytrynowy, 100 ml
Sposób przygotowania:
Winogrona umyć, osączyć i układać na przemian w słoiczkach, dodając po trzy goździki na słoik, kawałek kory cynamonu, skrawki skórki cytryny. Zagotować 1 /2 szklanki wody z 60 g cukru i 1/2 szklanki octu cytrynowego, dodać szczyptę soli. Gorącym syropem zalać owoce, szczelnie zakręcać wieczka, pasteryzować 15 minut.
Doskonale nadają się do dekoracji półmisków, galaret, wędlin. Najlepsze do spożycia po 4 – 5 dniach.