Żurek wielkanocny: najlepsze przepisy

Kwaskowaty, aromatyczny, treściwy, z jajkiem, białą kiełbasą, wędzonką, majerankiem… Doceniany nie tylko przez smakoszy, ale też dietetyków. W naszym artykule prezentujemy najlepsze przepisy na żurek!

W dawnych czasach bezmięsny żurek był spożywany przez cały Wielki Post. Później, już w bardziej treściwej wersji, zaczął być podawany jako pierwsza potrawa śniadania wielkanocnego. Do dziś aromatyczna zupa jest pozycją obowiązkową na świątecznym stole, a w każdej rodzinie przygotowuje się ją na swój sposób. Oto najlepsze przepisy na żurek wielkanocny!

przepisy na żurek wielkanocny

pixabay.com

Żurek wielkanocny: najsmaczniejsze przepisy

Żurek podawany na początku śniadania wielkanocnego to symbol zakończenia Wielkiego Postu. Tradycyjny przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Sama nazwa „żur” pochodzi zaś od niemieckiego przymiotnika „sauer” i oznacza kwaśny, zakwaszony, ukiszony. Dziś ceniony jest nie tylko przez smakoszy, ale też dietetyków, gdyż zawiera sporo białka, witamin oraz minerałów. W naszym artykule przedstawiamy kilka przepisów na żurek wielkanocny!

tradycyjny żurek na białej kiełbasie

składniki: 500 g surowej białej kiełbasy, 1 włoszczyzna, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 plasterek suszonego borowika; przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego majeranku, świeżo zmielony pieprz; 250 – 500 ml żurku (zakwasu żytniego); 100 ml śmietany (opcjonalnie)

przygotowanie: Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, obraną cebulę i czosnek, suszonego borowika, przyprawy. Wlać 1,5 litra zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć. Gotować przez ok. 40 min. do miękkości warzyw. Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka. Dodać żurek: zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem oraz suszonym majerankiem. Do zupy można też dodać pokrojoną w kostkę ugotowaną w wywarze marchewkę.

Żurek świąteczny na szynce

Składniki: gotowy zakwas na żur, śmietana lub jogurt naturalny, majeranek, sól, pieprz, bulion warzywny, 400 g szynki surowej, marchew, pietruszka

Gotowy zakwas na żur przelać do garnka. Pokroić surową szynkę na mniejsze kawałki i podsmażyć wstępnie na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie przerzucić do zakwasu i gotować razem z bulionem warzywnym. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka. Całość gotować przez około 1 h. Następnie pozostawić na jeden dzień w lodówce do przegryzienia się smaków. Tak przygotowany żurek wielkanocny na surowej szynce można podać z dodatkiem jajka na twardo lub miękko. Całość udekorować śmietaną.

Fit żurek wielkanocny

Składniki: zakwas – pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000, ząbek czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy; żurek –  0,5 litra zakwasu, 2,5 litra bulionu warzywnego, 250 kiełbasy z piersi kurczaka, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka startego chrzanu, ząbek czosnku.

Przygotowanie: zakwas – Do niewielkiego słoika należy włożyć zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę, zalać ciepłą przegotowaną wodą. Przykryć słoik – najlepiej gazą. Zakwas będzie gotowy już po 4 dniach, ale pod jednym warunkiem – trzeba codziennie, o tej samej porze go zamieszać. W przeciwnym razie pojawi się pleśń; żurek – Do ugotowanego bulionu warzywnego dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i czosnek. Gotować jeszcze przez 30 minut. Wyjąć kiełbasę z żurku i odłożyć. Dodać zakwas – na początku 1 szklankę, następnie dolewać po trochu cały czas, sprawdzając czy nie jest zbyt kwaśny. Doprawić przyprawami do smaku. Dodać kiełbasę, jajko i gotowe.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (115 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  20 marca 2018 08:33

    Smacznego.

    Odpowiedz
  2. ewalub  20 marca 2018 15:11

    Już dziś chętnie bym zjadła

    Odpowiedz
  3. Tara  21 marca 2018 08:18

    Krakus z kartonu jest całkiem niezły 🙂 😉

    Odpowiedz
  4. MarciaMarcia  21 marca 2018 09:09

    Bardzo lubię żurek, jest syty, ma kwaskowaty posmak, jest tam jajeczko, super!

    Odpowiedz
  5. Jaworka  28 marca 2018 08:19

    Lubię żurek od czasu do czasu ale na Wielkanoc to barszcz czerwony z chrzanem wędzonka i jajkiem uwielbiam i juz nie mogę się doczekać

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany