Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie

Przepis na grilla. Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 4

Stek_wieprzowy_z_jablkami_w_kardamonie przepisy kulinarne

Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny (chudej)
  • 0,25 l soku jabłkowego
  • 4 jabłka
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 60 g masła
  • 30 g Przyprawy do potraw z grilla Klasycznej – KAMIS
  • 18 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite – KAMIS
  • 1 łyżka Marynaty Staropolskiej – KAMIS
  • 1 łyżeczka Octu Jabłkowego – KAMIS

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokrój na 30 plastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso. Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło. Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz. Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką

Składniki na danie: Steki wołowe faszerowane prawdziwkami i śliwką 200 g polędwicy wołowej 100 g suszonych śliwek bez pestek Rosół wołowy Knorr  100 g wątróbki kurzej 300 g prawdziwków gałązka rozmarynu gałązka szałwii 2 szalotki 100

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. DomologiaStosowana.PL  13 sierpnia 2021 09:02

    Wygląda rewelacyjnie! Koniecznie muszę spróbować!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany