Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie

Przepis na grilla. Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 4

Stek_wieprzowy_z_jablkami_w_kardamonie przepisy kulinarne

Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny (chudej)
  • 0,25 l soku jabłkowego
  • 4 jabłka
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 60 g masła
  • 30 g Przyprawy do potraw z grilla Klasycznej – KAMIS
  • 18 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite – KAMIS
  • 1 łyżka Marynaty Staropolskiej – KAMIS
  • 1 łyżeczka Octu Jabłkowego – KAMIS

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokrój na 30 plastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso. Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło. Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz. Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (155 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...