Stek wieprzowy z jabłkami w kardamonie
Przepis na grilla. Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 4
Składniki:
- 600 g wieprzowiny (chudej)
- 0,25 l soku jabłkowego
- 4 jabłka
- 100 g cukru
- 80 ml oleju
- 60 g masła
- 30 g Przyprawy do potraw z grilla Klasycznej – KAMIS
- 18 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite – KAMIS
- 1 łyżka Marynaty Staropolskiej – KAMIS
- 1 łyżeczka Octu Jabłkowego – KAMIS
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokrój na 30 plastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso. Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło. Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz. Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.