Przepisy na rozgrzewające napoje z różnych stron świata
Oto przepisy na rozgrzewające napoje – zdrowe i naturalnie z 4. stron świata. Planujecie wieczór z książką, filmem czy przyjaciółmi? Wykorzystajcie nasze propozycje – a Wasz wieczór będzie niezapomniany!
Zobacz także: Rozgrzewające przekąski
Mamy dla Was przepisy:
- z mroźnej Skandynawii – grzane wino czyli Glögg z owocami. Tym się różni od naszego popularnego „grzańca”, że zawiera dużą ilość przypraw korzennych, świeże jabłka, tymianek i dużo bakalii. Skandynawowie chętnie piją ten napój szczególnie podczas Bożego Narodzenia i w okresie noworocznym.
- z Bostonu proponujemy żurawinowy napar – nie tylko sprawdzi się on podczas mrozów, ale również doskonale ugasi pragnienie i wzmocni nasz organizm. Boston w stanie Massachusetts słynie z uprawianej tam żurawiny.
- z Kaszmiru proponujemy Noon Chai – napój zakochanych o przepięknej, różowej barwie. Pity jest tylko przy wielkich okazjach rodzinnych.
- i dosyć popularna w Polsce – rozgrzewająca herbata z bakaliami prosto z Turcji. Turecka herbata jest obowiązkowo bardzo słodka. Turcy uwielbiają dodawać do niej także bakalie a przede wszystkim rodzynki w różnych odmianach.
Który napój interesuje Was najbardziej?
Przepisy na rozgrzewające napoje – Noon Chai z Kaszmiru
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- Kilka pokruszonych ziaren kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 70 g Pistacji Bakalland
- 70 g Migdałów Bakalland
Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.
Przepisy na rozgrzewające napoje – Glögg z owocami
Składniki:
- 1 butelka półsłodkiego czerwonego wina
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 150 g Grzańca bakaliowego Bakalland
- 1 świeże jabłko
- 1 gałązka tymianku
W garnku doprowadzamy do wrzenia sok i wsypujemy do niego Grzaniec bakaliowy oraz pokrojone świeże jabłko. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie do gotowego naparu dolewamy wino i wkładamy gałązkę tymianku. Gotujemy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty. Gotowy napój możemy odcedzić i przelać do kubków. Najlepiej będzie smakował jednak ze wszystkimi dodatkami.
Zobacz także: Rozgrzewające zupy kontra mróz!
Przepisy na rozgrzewające napoje – Żurawinowy napar z okolic Bostonu
Składniki:
- 2 szklanki soku porzeczkowego
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- Sok z 1 połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
W rondelku gotujemy sok, do którego dodajemy suszoną żurawinę. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z połówki cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Tak przygotowany napar możemy pić od razu lub przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni i rozcieńczać z ciepłą wodą.
Przepisy na rozgrzewające napoje – Turecka herbata z bakaliami
Składniki:
- 3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
- 4 szklanki wody
- 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
- Listek mięty
Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i wlewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty. Herbatę możemy spożywać w towarzystwie innych bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli.