Przepisy na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Oto przepisy na rozgrzewające napoje – zdrowe i naturalnie  z 4. stron świata. Planujecie wieczór z książką, filmem czy przyjaciółmi? Wykorzystajcie nasze propozycje – a Wasz wieczór będzie niezapomniany!

Zobacz także: Rozgrzewające przekąski

Mamy dla Was przepisy:

  • z mroźnej Skandynawii – grzane wino czyli Glögg z owocami. Tym się różni od naszego popularnego „grzańca”, że zawiera dużą ilość  przypraw korzennych, świeże jabłka, tymianek i dużo bakalii. Skandynawowie chętnie piją ten napój szczególnie podczas Bożego Narodzenia i w okresie noworocznym.
  • z Bostonu proponujemy żurawinowy napar – nie tylko sprawdzi się on podczas mrozów, ale również doskonale ugasi pragnienie i wzmocni nasz organizm. Boston w stanie Massachusetts słynie z uprawianej tam żurawiny.
  • z  Kaszmiru proponujemy  Noon Chai – napój zakochanych o przepięknej, różowej barwie. Pity jest tylko przy wielkich okazjach rodzinnych.
  • i dosyć popularna w Polsce – rozgrzewająca herbata z bakaliami prosto z Turcji. Turecka herbata jest obowiązkowo bardzo słodka.  Turcy uwielbiają dodawać do niej także bakalie a przede wszystkim rodzynki w różnych odmianach.

Który napój interesuje Was najbardziej?

Przepisy na rozgrzewające napoje – Noon Chai z Kaszmiru

Przepisy na rozgrzewające napoje - Noon Chai z Kaszmiru

fot. Bakalland

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • Kilka pokruszonych ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g Pistacji Bakalland
  • 70 g Migdałów Bakalland

 

Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu,  laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Przepisy na rozgrzewające napoje – Glögg z owocami

Przepisy na rozgrzewające napoje - Glögg z owocami

fot. Bakalland

Składniki:

  • 1 butelka półsłodkiego czerwonego wina
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 150 g Grzańca bakaliowego Bakalland
  • 1 świeże jabłko
  • 1 gałązka tymianku

W garnku doprowadzamy do wrzenia sok i wsypujemy do niego Grzaniec bakaliowy oraz pokrojone świeże jabłko. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie do gotowego naparu dolewamy wino i wkładamy gałązkę tymianku. Gotujemy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty. Gotowy napój możemy odcedzić i przelać do kubków. Najlepiej będzie smakował jednak ze wszystkimi dodatkami.

Zobacz także: Rozgrzewające zupy kontra mróz!

 

Przepisy na rozgrzewające napoje – Żurawinowy napar z okolic Bostonu

Przepisy na rozgrzewające napoje - Żurawinowy napar

fot. Bakalland

Składniki:

  • 2 szklanki soku porzeczkowego
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • Sok z 1 połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

W rondelku gotujemy sok, do którego dodajemy suszoną żurawinę. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z połówki cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Tak przygotowany napar możemy pić od razu lub przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni i rozcieńczać z ciepłą wodą.

 

Przepisy na rozgrzewające napoje – Turecka herbata z bakaliami

Przepisy na rozgrzewające napoje - Turecka herbata z bakaliami

fot. Bakalland

Składniki:

  • 3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
  • 4 szklanki wody
  • 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
  • Listek mięty

Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i wlewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty. Herbatę możemy spożywać w towarzystwie innych bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (314 głosów, średnia: 4,74 z 5)
loading... zapisuję głos...