Przepisy na zielone koktajle
Zielone koktajle – zwane także green smoothies – od kilku lat należą do obowiązkowego menu każdej osoby, pragnącej się zdrowo odżywiać. Dlaczego? Bowiem dostarczają organizmowi niezbędnej i najzdrowszej „zieleniny” w najlepszej i najsmaczniejszej formie. Zielone warzywa zawierają aminokwasy, minerały, witaminy, przeciwutleniacze i fitochemikalia – czyli chemikalia pochodzenia roślinnego, które zapobiegają i zwalczają choroby.
Przeczytaj także: Owocowo-warzywna rewolucja – 5 koktajli, którym się nie oprzesz!
Komponując nasze zielone koktajle pamiętajmy o podstawowej zasadzie: 60% owoców – powinny być dojrzałe plus 40% zielonych warzyw. Z zielonych warzyw wybieraj: szpinak, jarmuż, rukolę, roszponkę, pietruszkę, szczaw, awokado a także brokuł, ogórek, seler naciowy czy kapustę pekińską. Z owoców zawsze warto dodać te, o kremowej konsystencji jak banan, mango czy truskawki (mogą być mrożone).
Jeśli nie używasz owoców cytrusowych – to dodaj do koktajlu kilka kropel cytryny – wzmocnisz wchłanialność żelaza. Warto używać zamiast zwykłej wody – wody kokosowej, która posiada więcej wartości niż zwykła woda. Nie zapomnij także o ziarnach na przykład siemię lniane, nasiona Chia czy płatki owsiane. Oto kilka przepisów na zielone koktajle
Przepisy na zielone koktajle
Koktajl szpinakowo-pomarańczowy (zawiera antyoksydanty i kwasy omega 3)
- 2 garści szpinaku (50g)
- pół średniej wielkości pomarańczy (100g)
- pół małego banana (50g), woda (100g)
- łyżeczka nasion chia
Koktajl z mango (zawiera antyoksydanty i białko)
- małe mango (200g)
- świeży szpinak (80g)
- spirulina
- szklanka jogurtu naturalnego
Koktajl z awokado i jarmużem (zawiera antyoksydanty i kwasy omega 3)
- awokado ( ok. 100g),
- banan ( ok. 150g),
- garść jarmużu (ok. 20g),
- pół szklanki soku pomarańczowego (ok. 150 ml),
- łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (ok. 5g)
Powyższe propozycje na zielone koktajle przygotowane zostały dla marki Braun przez dietetyka Anetę Łańcuchowską – właścicielkę Poradni Dietetycznej „hälsa”, prowadzącą program „Pożegnanie z wagą” na TVN Meteo Active.
Fajny pierwszy przepis z użyciem szpinaku, ale niestety jestem uczulona na pomarańcze. Jaki inny owoc by pasował?
Może być jabłko, gruszka, mango a nawet granat. Prywatnie robię koktajle z granatem, ale to kwestia gustu, bo te drobinki z granatu mogą wchodzić w dziąsła. Nie każdy lubi. Po pewnym czasie robienia koktajli po prostu otwiera się lodówkę i wrzuca do blendera to, na co mamy ochotę – ważne aby proporca owoce-warzywa była mniej więcej zachowana. Pyszne jest wszystko. Do tego jeszcze ziarna!
Dobry sposób na odchudzanie 🙂 szpinak sam w sobie jest trochę mdły, więc wydaje mi się, że im bardziej wyrazisty w smaku owoc tym lepiej
Polecam wypróbować truskawki. „Zabiją” smak szpinaku. Jeśli nie lubisz np. awokado, to truskawka z nim też sobie poradzi. Polecam 🙂
Temat na czasie, warto się oczyścić przed wiosną. Osobiście bardzo lubię takie koktajle, bo są smaczne, proste i przede wszystkim zdrowe. Dodaję do swoich jarmuż lub inną zieleninę, której nie czuć jest w połączeniu z owocami, a która nadaje pięknego, zielonego koloru.
Fajne przepisy dla początkujących w dobieraniu składników, sama wrzucam co mi się nawinie, bez jakiejś listy i jestem zadowolona 🙂
Samo zdrowie 😉
Fajne przepisy, warte zapisania 🙂
Koktajle super ,zrobię szpinakowo – pomarańczowy.
Chciałabym pić je częściej…
Zielono mi!
Fajne przepisy, zdrowe. 🙂
Ja z doświadczenia wiem, że fajnie przygotowywać koktajl z takich składników, jakie się lubi. Czasami jeden, dodany nawet w małej ilości, którego nie lubimy (a jest zdrowy) sprawia, że wypicie go jest raczej mało przyjemne. A przecież chodzi również o to, aby koktajle były smaczne 🙂
Samo zdrowie.Ostatnio zasmakowałam w jarmużu,ale nie przyszło mi do głowy aby go wrzucić do koktajlu.Dodała bym jeszcze młodą pokrzywę jednak trzeba na nia poczekać do kwietnia
Na pewno wykorzystam 🙂
hmm szpinak z pomarańczą.. to brzmi dobrze! z chęcią spróbuję w najbliższym czasie 😉
muszę zakupić blender, i biorę się za takie wartościowe koktajle:-)
Bardzo fajne przepisy. Obecnie panuje moda na picie koktajli. I bardzo dobrze bo to zdrowa moda. I świetne urozmaicenie diety. Do tego smaczne. Czyli przyjemne z pożytecznym..
Samo zdrowie
Chętnie wypróbuję takiego „shreka” 😀 do tej pory gości u mnie najcześciej koktajl truskawkowo -bananowy z kefirem 🙂 Najbardziej mam ochotę na szpinak z pomarańczą 🙂
Szpinak fajnie smakuje też z jogurtem i masłem orzechowym 🙂
Do tej pory piłam tylko koktajle truskawkowe, a ostatnio zrobiłam z m.in. z gruszki, płatków owsianych. Zielonych koktajli jeszcze nie piłam, ale na pewnie zrobię. 🙂 Niestety zepsułam blender, i jestem na etapie poszukiwania dobrego i niedrogiego.
Z truskawek najlepsze, a poza sezonem warto sięgnąć po np. banany.
Samo zdrowie w szklance!
Uwielbiam takie zielone smaki 🙂
Bardzo chętnie bym sobie taki koktajl zrobiła 🙂 Ostatnio lubię zdrowo się odżywiać i myślę , że mogłabym robić sobie takie koktajle dla zdrowia i urody , dlatego zbieram te przepisy .
Nieznane połączenia, warto wypróbować przepisy.
Uwielbiam szpinak i zielony kolor
Fajne przepisy, jak zawsze po przeczytaniu jakiegoś ciekawego mam ochotę od razu go wypróbować. Czy można trochę mieszać przy proporcjach? Nie mam jak odmierzyć np. 100 g awokado. Wolałabym mieć przepis ze składnikami np. pół średniej wielkości …. 🙂
Idealny artykuł na nadchodzące lato. Przydałoby się wiecej nie tylko tych zielonych ale tez z innymi warzywami i owocami. Niestety czesto gdy ja mieszam owoce to wychodzi niezbyt dobra breja.
Uwielbiam wszelkie koktajle z mango 🙂 Takie zielone koktajle to świetny pomysł na przemycenie zielonych warzyw, jeśli ktoś nie przepada za ich smakiem. Ja najbardziej lubię dodawać szpinak i pietruszkę
Uwielbiam koktajle! Pychota…
Jeszcze nie próbowałam