Przepisy na zielone koktajle

Zielone koktajle – zwane także  green smoothies – od kilku lat należą do obowiązkowego menu każdej osoby, pragnącej się zdrowo odżywiać. Dlaczego? Bowiem dostarczają organizmowi niezbędnej i najzdrowszej „zieleniny” w najlepszej i najsmaczniejszej formie. Zielone warzywa zawierają aminokwasy, minerały, witaminy, przeciwutleniacze i fitochemikalia – czyli chemikalia pochodzenia roślinnego, które zapobiegają i zwalczają choroby.

Przeczytaj także: Owocowo-warzywna rewolucja – 5 koktajli, którym się nie oprzesz!

zielone-koktajle

Komponując nasze zielone koktajle pamiętajmy o podstawowej zasadzie:  60% owoców  – powinny być dojrzałe plus 40% zielonych warzyw. Z zielonych warzyw wybieraj:  szpinak, jarmuż,  rukolę, roszponkę, pietruszkę, szczaw, awokado a także brokuł, ogórek, seler naciowy czy kapustę pekińską. Z owoców zawsze warto dodać te, o kremowej konsystencji jak banan, mango czy truskawki (mogą być mrożone).

Jeśli nie używasz owoców cytrusowych – to dodaj do koktajlu kilka kropel cytryny – wzmocnisz wchłanialność żelaza. Warto używać zamiast zwykłej wody – wody kokosowej, która posiada więcej wartości niż zwykła woda. Nie zapomnij także o ziarnach na przykład siemię lniane, nasiona Chia czy płatki owsiane. Oto kilka przepisów na zielone koktajle

Przepisy na zielone koktajle

Koktajl szpinakowo-pomarańczowy (zawiera antyoksydanty i kwasy omega 3)

  • 2 garści szpinaku (50g)
  • pół średniej wielkości pomarańczy (100g)
  • pół małego banana (50g), woda (100g)
  • łyżeczka nasion chia

                                                    

Koktajl z mango (zawiera antyoksydanty i białko)

  • małe mango (200g)
  • świeży szpinak (80g)
  • spirulina
  • szklanka jogurtu naturalnego

 

Koktajl z awokado i jarmużem (zawiera antyoksydanty i kwasy omega 3)

  • awokado ( ok. 100g),
  • banan ( ok. 150g),
  • garść jarmużu (ok. 20g),
  • pół szklanki soku pomarańczowego (ok. 150 ml),
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (ok. 5g)

 

Powyższe propozycje na zielone koktajle przygotowane zostały dla marki Braun przez dietetyka Anetę Łańcuchowską – właścicielkę Poradni Dietetycznej „hälsa”, prowadzącą program „Pożegnanie z wagą”  na TVN Meteo Active.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (282 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  18 lutego 2016 13:01

    Fajny pierwszy przepis z użyciem szpinaku, ale niestety jestem uczulona na pomarańcze. Jaki inny owoc by pasował?

    Odpowiedz
    • Redakcja  18 lutego 2016 14:07

      Może być jabłko, gruszka, mango a nawet granat. Prywatnie robię koktajle z granatem, ale to kwestia gustu, bo te drobinki z granatu mogą wchodzić w dziąsła. Nie każdy lubi. Po pewnym czasie robienia koktajli po prostu otwiera się lodówkę i wrzuca do blendera to, na co mamy ochotę – ważne aby proporca owoce-warzywa była mniej więcej zachowana. Pyszne jest wszystko. Do tego jeszcze ziarna!

      Odpowiedz
      • Aromer0209  18 lutego 2016 17:35

        Dobry sposób na odchudzanie 🙂 szpinak sam w sobie jest trochę mdły, więc wydaje mi się, że im bardziej wyrazisty w smaku owoc tym lepiej

        Odpowiedz
        • espe  22 lutego 2016 14:39

          Polecam wypróbować truskawki. „Zabiją” smak szpinaku. Jeśli nie lubisz np. awokado, to truskawka z nim też sobie poradzi. Polecam 🙂

          Odpowiedz
  2. Melrose  18 lutego 2016 14:36

    Temat na czasie, warto się oczyścić przed wiosną. Osobiście bardzo lubię takie koktajle, bo są smaczne, proste i przede wszystkim zdrowe. Dodaję do swoich jarmuż lub inną zieleninę, której nie czuć jest w połączeniu z owocami, a która nadaje pięknego, zielonego koloru.

    Odpowiedz
  3. szoszeni  18 lutego 2016 14:48

    Fajne przepisy dla początkujących w dobieraniu składników, sama wrzucam co mi się nawinie, bez jakiejś listy i jestem zadowolona 🙂

    Odpowiedz
  4. xtina120  18 lutego 2016 15:07

    Samo zdrowie 😉

    Odpowiedz
  5. Aneta  18 lutego 2016 15:08

    Fajne przepisy, warte zapisania 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  18 lutego 2016 17:34

    Koktajle super ,zrobię szpinakowo – pomarańczowy.

    Odpowiedz
  7. martus2833  18 lutego 2016 17:38

    Chciałabym pić je częściej…

    Odpowiedz
  8. martucha180  18 lutego 2016 17:56

    Zielono mi!

    Odpowiedz
  9. Hidari11  18 lutego 2016 18:13

    Fajne przepisy, zdrowe. 🙂

    Odpowiedz
  10. Żanett  18 lutego 2016 19:52

    Ja z doświadczenia wiem, że fajnie przygotowywać koktajl z takich składników, jakie się lubi. Czasami jeden, dodany nawet w małej ilości, którego nie lubimy (a jest zdrowy) sprawia, że wypicie go jest raczej mało przyjemne. A przecież chodzi również o to, aby koktajle były smaczne 🙂

    Odpowiedz
  11. luna341  18 lutego 2016 20:30

    Samo zdrowie.Ostatnio zasmakowałam w jarmużu,ale nie przyszło mi do głowy aby go wrzucić do koktajlu.Dodała bym jeszcze młodą pokrzywę jednak trzeba na nia poczekać do kwietnia

    Odpowiedz
  12. Margaretkaw  18 lutego 2016 22:56

    Na pewno wykorzystam 🙂

    Odpowiedz
  13. Ola  19 lutego 2016 01:15

    hmm szpinak z pomarańczą.. to brzmi dobrze! z chęcią spróbuję w najbliższym czasie 😉

    Odpowiedz
  14. Dorota Dziubdziela  19 lutego 2016 15:08

    muszę zakupić blender, i biorę się za takie wartościowe koktajle:-)

    Odpowiedz
  15. lilkawodna  19 lutego 2016 23:14

    Bardzo fajne przepisy. Obecnie panuje moda na picie koktajli. I bardzo dobrze bo to zdrowa moda. I świetne urozmaicenie diety. Do tego smaczne. Czyli przyjemne z pożytecznym..

    Odpowiedz
  16. BlackMary  20 lutego 2016 22:54

    Samo zdrowie

    Odpowiedz
  17. magda6915  21 lutego 2016 22:19

    Chętnie wypróbuję takiego „shreka” 😀 do tej pory gości u mnie najcześciej koktajl truskawkowo -bananowy z kefirem 🙂 Najbardziej mam ochotę na szpinak z pomarańczą 🙂

    Odpowiedz
  18. espe  22 lutego 2016 14:40

    Szpinak fajnie smakuje też z jogurtem i masłem orzechowym 🙂

    Odpowiedz
  19. Patriszia  22 lutego 2016 17:54

    Do tej pory piłam tylko koktajle truskawkowe, a ostatnio zrobiłam z m.in. z gruszki, płatków owsianych. Zielonych koktajli jeszcze nie piłam, ale na pewnie zrobię. 🙂 Niestety zepsułam blender, i jestem na etapie poszukiwania dobrego i niedrogiego.

    Odpowiedz
    • bbo  26 lutego 2016 18:38

      Z truskawek najlepsze, a poza sezonem warto sięgnąć po np. banany.

      Odpowiedz
  20. bbo  26 lutego 2016 18:38

    Samo zdrowie w szklance!

    Odpowiedz
  21. ava  27 lutego 2016 14:11

    Uwielbiam takie zielone smaki 🙂

    Odpowiedz
  22. efffciaa  27 marca 2016 22:05

    Bardzo chętnie bym sobie taki koktajl zrobiła 🙂 Ostatnio lubię zdrowo się odżywiać i myślę , że mogłabym robić sobie takie koktajle dla zdrowia i urody , dlatego zbieram te przepisy .

    Odpowiedz
  23. Hidari11  10 lipca 2016 20:39

    Nieznane połączenia, warto wypróbować przepisy.

    Odpowiedz
  24. dayzi  12 lipca 2016 10:35

    Uwielbiam szpinak i zielony kolor

    Odpowiedz
  25. ewalub  30 sierpnia 2016 14:50

    Fajne przepisy, jak zawsze po przeczytaniu jakiegoś ciekawego mam ochotę od razu go wypróbować. Czy można trochę mieszać przy proporcjach? Nie mam jak odmierzyć np. 100 g awokado. Wolałabym mieć przepis ze składnikami np. pół średniej wielkości …. 🙂

    Odpowiedz
  26. xjasiax  12 czerwca 2017 18:07

    Idealny artykuł na nadchodzące lato. Przydałoby się wiecej nie tylko tych zielonych ale tez z innymi warzywami i owocami. Niestety czesto gdy ja mieszam owoce to wychodzi niezbyt dobra breja.

    Odpowiedz
  27. ewelina0393  14 czerwca 2017 01:15

    Uwielbiam wszelkie koktajle z mango 🙂 Takie zielone koktajle to świetny pomysł na przemycenie zielonych warzyw, jeśli ktoś nie przepada za ich smakiem. Ja najbardziej lubię dodawać szpinak i pietruszkę

    Odpowiedz
  28. arancia  11 sierpnia 2017 23:17

    Uwielbiam koktajle! Pychota…

    Odpowiedz
  29. Magdalena  7 lipca 2022 20:25

    Jeszcze nie próbowałam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany