TOP przepisy na żeberka pieczone, w miodzie, duszone

Oto różnorodne przepisy na żeberka, które możesz upiec w piekarniku, udusić lub przyrządzić na grillu. Który przepis jest najbardziej kuszący?

1. Grillowane żeberka w miodowo-czosnkowej marynacie w duecie ze świeżymi warzywami

fot. ZM Pekpol

Aby żeberka rozpływały się w ustach, należy je wcześniej zamarynować. Oto przepis na marynatę miodowo – czosnkową (na ok. 2 kg żeberek):

Składniki na marynatę miodowo – czosnkową

  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka cukru

Sposób wykonania marynaty

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj a czosnek wyciśnij w wyciskarce lub zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.  Umyte żeberka zalej marynatą, tak by były w nią przykryte i odstaw do lodówki na 24 h. Po tym czasie wyjmij i połóż na grillu.

Potrzebne składniki:

  • Żeberka np. Grillowa Uczta ZM Pekpol – ok. 2 kg
  • rukola
  • sałata strzępiasta – czerwona
  • plastry pomidora

Wykonanie:

Żeberka po wyjęciu z marynaty grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie. Co jakiś czas należy obracać mięso, uważając, by się nie przypaliło. Upieczone żeberka podajemy w kompozycji ze świeżą, soczystą sałatą, rukolą i pomidorem.

2. Tajskie żeberka w sosie miodowym

Do przygotowania tajskich żeberek potrzebujemy:

  • 1,5 kg żeberek
  • ketchup (4 łyżki)
  • ostrą musztardę (2 łyżki)
  • sos sojowy (4 łyżki)
  • miód gryczany (3 łyżki)
  • oliwę (2 łyżki)
  • czosnek (3 ząbki)
  • pół papryczki chilli
  • sok z połówki pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h). W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.

3. Żeberka na kiszonej kapuście – przepis naszej czytelniczki – Arancia

fot. arancia

Składniki:

  • żeberka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 25 g suszonych grzybów
  • suszony tymianek
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek

Sposób wykonania:

  1. Do brytfanny żaroodpornej wkładam żeberka, dodaję przekrojoną na 4 części cebulę, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, suszone grzyby, tymianek, cukier, wlewam wodę, sos sojowy. Zagotowuję, doprawiam solą i pieprzem. Piekę 2,5 godziny w 150 st. C. 
  2. Gdy mięso będzie już miękkie kładę na wierzch kapustę kiszoną i piekę jeszcze 40 minut.
  3. Pieczarki kroję w plasterki i smażę przez 15 minut. Upieczone żeberka z kapustą posypuję pieczarkami. 

4. Żeberka GRILLOWA UCZTA z grilla z żurawiną – przepis Roberta Muzyczka, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

fot. ZM Pekpol

Składniki:

– Żeberka – np. Grillowa Uczta  ZM Pekpol
– 5 łyżek konfitury z żurawiny albo 10 dag świeżej lub suszonej żurawiny, gotowanej na maleńkim ogniu 1 godz. z 2 łyżkami miodu oraz sokiem i skórką z cytryny

Przygotowanie:

Żeberka wyjmij z opakowania i grilluj, na średnio rozgrzanym ruszcie obracając w trakcie. Do przygotowanych żeberek dodaj żurawinę. Gotowe!

5. Żeberka z gorzką czekoladą

Receptura dla czterech osób

Kuchnia meksykańska

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 80 minut

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 14 g czosnku podsmażonego
  • 5 g czosnku surowego
  • 2 g tymianku
  • 1 łyżeczka Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr
  • 2 g rozmarynu
  • 150 g ketchupu
  • 50 g octu balsamicznego
  • 3 g imbiru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 g gałki muszkatołowej
  • 100 g cukru brązowego
  • 5 g cynamonu
  • 500 g oleju roślinnego

Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs Knorr. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji. Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę. Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190o C przez 80 minut. Sukces murowany!

Szukasz innych przepisów na żeberka   – oto one:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (151 głosów, średnia: 4,41 z 5)
loading... zapisuję głos...