TOP przepisy na żeberka pieczone, w miodzie, duszone
Oto różnorodne przepisy na żeberka, które możesz upiec w piekarniku, udusić lub przyrządzić na grillu. Który przepis jest najbardziej kuszący?
1. Grillowane żeberka w miodowo-czosnkowej marynacie w duecie ze świeżymi warzywami
Aby żeberka rozpływały się w ustach, należy je wcześniej zamarynować. Oto przepis na marynatę miodowo – czosnkową (na ok. 2 kg żeberek):
Składniki na marynatę miodowo – czosnkową
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania marynaty
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj a czosnek wyciśnij w wyciskarce lub zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Umyte żeberka zalej marynatą, tak by były w nią przykryte i odstaw do lodówki na 24 h. Po tym czasie wyjmij i połóż na grillu.
Potrzebne składniki:
- Żeberka np. Grillowa Uczta ZM Pekpol – ok. 2 kg
- rukola
- sałata strzępiasta – czerwona
- plastry pomidora
Wykonanie:
Żeberka po wyjęciu z marynaty grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie. Co jakiś czas należy obracać mięso, uważając, by się nie przypaliło. Upieczone żeberka podajemy w kompozycji ze świeżą, soczystą sałatą, rukolą i pomidorem.
2. Tajskie żeberka w sosie miodowym
Do przygotowania tajskich żeberek potrzebujemy:
- 1,5 kg żeberek
- ketchup (4 łyżki)
- ostrą musztardę (2 łyżki)
- sos sojowy (4 łyżki)
- miód gryczany (3 łyżki)
- oliwę (2 łyżki)
- czosnek (3 ząbki)
- pół papryczki chilli
- sok z połówki pomarańczy
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Żeberka doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do miękkości (ok. 1,5h). W tym czasie wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy i następnie zalewamy nimi mięso. Żeberka powinno się marynować minimum 3 godziny. Po tym czasie odsączamy je z marynaty, wrzucamy na grilla i dokładnie obsmażamy. Danie idealnie smakuje z młodymi ziemniaczkami.
3. Żeberka na kiszonej kapuście – przepis naszej czytelniczki – Arancia
Składniki:
- żeberka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 25 g suszonych grzybów
- suszony tymianek
- 1/2 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g pieczarek
Sposób wykonania:
- Do brytfanny żaroodpornej wkładam żeberka, dodaję przekrojoną na 4 części cebulę, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, suszone grzyby, tymianek, cukier, wlewam wodę, sos sojowy. Zagotowuję, doprawiam solą i pieprzem. Piekę 2,5 godziny w 150 st. C.
- Gdy mięso będzie już miękkie kładę na wierzch kapustę kiszoną i piekę jeszcze 40 minut.
- Pieczarki kroję w plasterki i smażę przez 15 minut. Upieczone żeberka z kapustą posypuję pieczarkami.
4. Żeberka GRILLOWA UCZTA z grilla z żurawiną – przepis Roberta Muzyczka, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:
Składniki:
– Żeberka – np. Grillowa Uczta ZM Pekpol
– 5 łyżek konfitury z żurawiny albo 10 dag świeżej lub suszonej żurawiny, gotowanej na maleńkim ogniu 1 godz. z 2 łyżkami miodu oraz sokiem i skórką z cytryny
Przygotowanie:
Żeberka wyjmij z opakowania i grilluj, na średnio rozgrzanym ruszcie obracając w trakcie. Do przygotowanych żeberek dodaj żurawinę. Gotowe!
5. Żeberka z gorzką czekoladą
Receptura dla czterech osób
Kuchnia meksykańska
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 80 minut
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 60 g czerwonej cebuli
- 14 g czosnku podsmażonego
- 5 g czosnku surowego
- 2 g tymianku
- 1 łyżeczka Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr
- 2 g rozmarynu
- 150 g ketchupu
- 50 g octu balsamicznego
- 3 g imbiru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 g gałki muszkatołowej
- 100 g cukru brązowego
- 5 g cynamonu
- 500 g oleju roślinnego
Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs Knorr. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji. Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę. Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190o C przez 80 minut. Sukces murowany!