Przepisy na świąteczne ciasta – Ciasto toffi

Ciasto toffi

 

Ciasto toffi

Ciasto – składniki:
– 3 szklanki mąki
– 4 żółtka
– ½ szklanki cukru pudru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka śmietany
– ½ margaryny

Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

Sposób przygotowania:
Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. – śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ½ szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącego mleka – zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym.

Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,40 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  16 grudnia 2015 22:37

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz
  2. Aneta  7 grudnia 2016 13:47

    Fajne ciacho 🙂

    Odpowiedz
  3. stokrotkapolna  26 grudnia 2016 03:33

    Nie przepadam za toffi.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany