Przepisy na świąteczne ciasta – Ciasto toffi
Ciasto toffi
Ciasto – składniki:
– 3 szklanki mąki
– 4 żółtka
– ½ szklanki cukru pudru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka śmietany
– ½ margaryny
Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
Sposób przygotowania:
Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. – śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ½ szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącego mleka – zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym.
Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).