Przepisy na sosy – poznaj tajniki ich przyrządzania
Sosy są one doskonałym dodatkiem do zimnych przekąsek, mięs podawanych na zimno lub ciepło. Sosy odmieniają smak znanych nam dań i sprawiają, że na stole pojawiają się prawdziwe rarytasy. Piotr Murawski, szef kuchni Knorr podaje przepisy na sosy i radzi, które sosy podawać do poszczególnych potraw.
Przepisy na sosy: Sos Roberta – do wieprzowiny, wołowiny, do pieczeni i mięs grillowanych
Te najbardziej popularne mięsa idealnie dopełnią sosy o wyrazistym smaku, a takim bez wątpienia jest Sos Robert (zwany również Sosem Roberta). Jest to sos musztardowy nazywany również cebulowym ostrym – i już te dwie nazwy dają wyobrażenie o jego charakterze. Ten ciemny sos podaje się na ciepło.
Jego przyrządzenie zaczynamy od podsmażenia cebuli (np. na boczku), połączeniu jej m.in. z koncentratem pomidorowym, winem oraz musztardą. Aby uzyskać jego głęboki smak, warto sięgnąć po Esencję do sosu pieczeniowego Knorr, która powstaje podobnie jak fond w profesjonalnych kuchniach, będący podstawą esencjonalnego sosu.
Sos Robert
Składniki:
- – 100 g kiszonych ogórków
- – 100 g wędzonego boczku
- – 1 mała czerwona cebula
- – 200 ml czerwonego wina
- – 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- – 1 łyżka musztardy
- – ząbek czosnku
- – 1 łyżka majeranku
- – Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę i ogórki w drobne paseczki.
- Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Po wysmażeniu usuń nadmiar tłuszczu.
- Dodaj cebulę i ogórki, całość smaż przez chwilę. Dodaj musztardę oraz koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę.
- Dodaj czerwone wino i gotuj całość do momentu, gdy płyn zredukuje się o połowę.
- Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr i uzupełnij sos 300 ml cieplej wody. Następnie dodaj czosnek i majeranek, po czym gotuj do czasu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
Przepisy na sosy: Sos cumberland – do białych mięs, do pieczonej kaczki
Kolejnym oryginalnym przepisem na sos wielkanocny jest ten na Sos cumberland. To rodzaj słodkiego sosu robionego na bazie galaretki z czerwonych porzeczek lub żurawiny, z dodatkiem soku pomarańczowego i czerwonego wina. Taki sos nawet zwykłe danie przemieni w wykwintną potrawę – doprawiony imbirem, skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami, o pięknym czerwonym kolorze i lekko kwaskowym smaku świetnie komponującym się z mięsem.
Sos cumberland
Składniki:
- – 50 g żurawiny świeżej lub mrożonej (może być dżem żurawinowy)
- – 300 ml czerwonego wina
- – 200 ml soku pomarańczowego
- – 2 goździki
- – otarta skórka z 1 pomarańczy
- – laska cynamonu
- – Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
Sposób przygotowania:
- Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.
- Żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty, dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.
Przepisy na sosy: Winny sos marsala
Dodatkiem podbijającym smak sosów jest wino. Najpopularniejsze, w którym się używa wina, to m.in. sosy marsala i madera – obie nazwy pochodzą od gatunku wina. „Najpierw podsmażam szalotkę, czyli słodszą odmianę cebuli o łagodniejsza w smaku. Potem dodaję wino i gotuje je tak długo, aż prawie zupełnie odparuje. A następnie łączę z Esencją do sosu pieczeniowego Knorr, która nada głębi aromatu i podkreśli szlachetny smak mięsa. Na koniec można dodać jeszcze trochę masła, które sprawi że sos będzie aksamitny w konsystencji i smaku”, mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Winny sos marsala
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- – 300 mililitrów wina Marsala,
- – 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr,
- – 1 cebula szalotka,
- – 50 mililitrów oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- W rondlu, w którym przyrządzane było mięso, rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć na tłuszcz uprzednio obraną i posiekaną szalotkę. Smaż ją do momentu, kiedy się zeszkli.
- Wszystko zalej winem Marsala i gotuj. Kiedy wino odparuje, uzupełnij je 250 ml ciepłej wody.
- Dodaj Esencję Knorr, dzięki której sos zgęstnieje i zyska wyśmienity smak. Całość precyzyjnie wymieszaj. Sos gotuj, aż mocno zgęstnieje.
Rada szefa kuchni:
Warto wiedzieć, że sos smakuje najlepiej, gdy przyrządzany jest w garnku, w którym wcześniej smażyliśmy mięso.