Przepisy na śledzie w różnych smakach: na słono, ostro lub słodko

Śledzie pojawiają się na polskich stołach z okazji świąt, imprez domowych, uroczystości, często także w codziennym menu. Można z nich stworzyć wiele smacznych tradycyjnych i nowoczesnych potraw.

Spis treści:

Każda pani domu ma swoje ulubione przepisy na śledzie. Ryby te idealnie sprawdzają się w roli przystawki, przekąski, a nawet jako danie główne! Śledzie w śmietanie, z cebulką, marynowane w oleju lub occie, a’la matjas, po kaszubsku, po sułtańsku, korzenne, a’la łosoś, w musztardzie, z sosem tatarskim, rodzynkami, czerwoną kapustą, jabłkiem, suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi… W każdym domu królują inne, ale czasem warto spróbować czegoś nowego, sięgnąć po inne przepisy. Przedstawiamy kilka sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby!

Przepisy na śledzie w różnych smakach: na słono, ostro lub słodko

Smaczne przepisy na śledzie

Poniżej przedstawiamy proste przepisy na śledzie, które zachwycą smakiem oraz aromatem. Na słono, słodko, ostro i łagodnie! Sprawdźcie nasze sposoby na te pyszne ryby i wybierzcie przepis, który na stałe zagości w waszym domu.

Przepisy na śledzie w różnych smakach: na słono, ostro lub słodko

Przepisy na śledzie wytrawne, słone, ostre

Śledzie po polsku

Składniki:  6-8 filetów śledziowych (matiasów), 1 cytryna, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 szklanka oleju słonecznikowego, 2 średnie białe cebule

 Wykonanie: Śledzie wymoczyć, pokroić w dzwonki. Cytrynę sparzyć, osuszyć. Pokroić w plasterki. W dużym słoiku układać na przemian śledzie, cytrynę i ziele angielskie. Zalać olejem i odstawić na 2-3 dni. Na kilka godzin przed podaniem drobno posiekać cebulę, sparzyć wrzątkiem, osączyć, ostudzić i dodać do ryb.

Śledzie z sosem tatarskim

Składniki: 8 filetów śledziowych (500 g), sos tatarski: 2 średnie ogórki kiszone, 1/2 filiżanki marynowanych grzybków, 1/4 cebuli, 1 gałązka natki pietruszki, 2 wiązki szczypiorku, 2 łyżki gęstej śmietany 12%, 1 łyżka majonezu,1 łyżeczka musztardy, 1/3 łyżeczki miodu, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie: Do pojemnika rozdrabniacza włożyć pokrojone na kilka kawałków ogórki kiszone, odcedzone grzybki, obraną cebulę, listki natki pietruszki, wszystko rozdrobnić. Jeśli nie mamy rozdrabniacza siekamy dokładnie składniki na desce. Dodać posiekany szczypiorek, śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Filety śledziowe wyłożyć na talerz i polać sosem, udekorować cząstkami cytryny oraz natką pietruszki.

Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem i czarnymi oliwkami

Składniki: 200 g filetów śledziowych marynowanych w occie, 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek, 1 mała puszka zielonego groszku lub 2/3 szklanki ugotowanego mrożonego groszku, 1/3 cebuli (najlepiej podłużnej) posiekanej, sparzonej na sitku, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju lnianego (lub innego roślinnego lub majonezu)

Przygotowanie: Filety odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki (jeśli jest konieczność), włożyć do miski. Dodać pokrojone czarne oliwki, odcedzony groszek i cebulę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodać natkę pietruszki oraz olej lub majonez. Wymieszać, do smaku można doprawić solą.

Przepisy na śledzie w różnych smakach: na słono, ostro lub słodko

Przepisy na śledzie słodkie, łagodne, kwaśne

Śledzie w śmietanie

Składniki: 0,5 kg płatów śledziowych, 300 g śmietany, 2 cebule, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz

Przygotowanie: Na początku obierać i pokroić w plastry cebulę. Umyć płaty śledzia i pokroić na kawałki. Śmietanę należy doprawić: solą, cukrem pudrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Następnie połączyć wszystkie składniki ze sobą. Gotowe.

Śledzie z rodzynkami

Składniki: 4-5 filetów śledziowych, 2 cebule, 2 łyżki miodu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, garść rodzynek, olej, 50 ml octu, mieszaka przypraw: tymianek, goździki, czosnek, kolendra, imbir

Przygotowanie: Śledzie należy wymoczyć w wodzie z octem, przez co najmniej 2-3 godziny. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć delikatnie na oleju, po czym dodać miód, koncentrat pomidorowy oraz rodzynki. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Przygotować szklany słoik sporych rozmiarów, w którym warstwami ułożyć śledzie i cebulę z rodzynkami. Każdą warstwę śledzi przyprawić wymienioną wyżej mieszanką przypraw. Tak przygotowane śledzie trzymać w słoiku w lodówce przez jeden dzień, aby smaki się wymieszały.

Przepisy na śledzie w różnych smakach: na słono, ostro lub słodko

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...