Nalewka z jarzębiny – przepisy na leczniczą nalewkę oraz na domowy jarzębiak

Spis treści:

Oto przepis na leczniczą nalewkę z jarzębiny o działaniu wzmacniającym organizm a także łagodzącym problemy jelitowe oraz problemy z pęcherzem. Nalewka ta pomaga także przy biegunkach. Klasyczny domowy jarzębiak zaś doskonale rozgrzewa podczas zimowych wieczorów! Podpowiadamy także kiedy zbiera się jarzębinę i co należy z nią robić po zbiorze.

Nalewka z jarzębiny - przepisy na leczniczą nalewkę oraz na domowy jarzębiak

Kiedy zbierać jarzębinę?

Owoce jarzębiny gotowe są do zbioru, gdy przybiorą barwę czerwoną. Zwykle jest to koniec października – po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiemy wcześniej owoce – przetrzymajmy je kilka dni w zamrażalniku. W ten sposób pozbędziemy się zawartej w nich goryczki.

Rokitnik – sprawdzi się w kuchni i pielęgnacji

Rokitnik – sprawdzi się w kuchni i pielęgnacji

Rokitnik zwyczajny to nasz polski super food. Ma wyjątkowe właściwości odżywcze i zdrowotne. Pomocny jest również w pielęgnacji ciała oraz włosów. Zawiera sporą dawkę witaminy C, leczy i odmładza. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

PRZEPIS na leczniczą nalewkę z jarzębiny

Składniki: 30 dag owoców jarzębiny, 3–4 suszone daktyle, 10 rodzynek, 3 łyżki cukru, po 100 ml spirytusu 96 proc. oraz brandy, 0,8 l wódki

Przygotowanie: owoce umyć, usunąć szypułki, dodać cukier, spirytus i połowę wódki. Postawić w cieple. Po 4 tygodniach zlać alkohol, owoce zalać resztą wódki i odstawić na tydzień. Przecedzić, połączyć z wcześniej zlanym alkoholem i brandy. Po tygodniu przefiltrować, rozlać do butelek, postawić w zimnie na pół roku.

PRZEPIS na wódkę z jarzębiną – czyli domowy jarzębiak

Wiele osób zachwala sobie wódkę z jarzębiną („jarzębiak”) o działaniu rozgrzewającym. Oto przepis na taką domową nalewkę

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 1 litr spirytusu, 1 litr wody, 50 dkg cukru

Przygotowanie: owoce umyj a następnie sparz wrzątkiem. Dzięki temu pozbawisz je goryczki. Odsącz owoce na sicie tak długo, aż będą suche. Następnie przełóż owoce do słoja i zalej spirytusem. Zakręć i odstaw na ok. 6 tygodni przetrzymując w temperaturze pokojowej. Wskazane jest, by było to ciemne miejsce.

Po tym czasie zlej płyn ze słoika  do ok. połowy i zakręć ponownie słoik. Płyn zlewaj do przygotowanych na jarzębiak butelek. Z wody i cukru ugotuj syrop i zalej nim owoce ze słoika. Odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie ponownie zlej płyn do butelek dokładnie mieszając oba płyny.

Odstaw butelki na 2-3 miesiące – najlepiej w ciemne miejsce. Po tym okresie będzie gotowy do degustacji. Akurat w okresie największych chłodów!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (302 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  23 sierpnia 2021 06:15

    moja babcia robiła

    Odpowiedz
  2. Tara  23 sierpnia 2021 09:52

    Ciekawe jaka w smaku 🙂

    Odpowiedz
    • janka1312  1 października 2022 16:57

      dobra 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany