Nalewka z jarzębiny – przepisy na leczniczą nalewkę oraz na domowy jarzębiak

Oto przepis na leczniczą nalewkę z jarzębiny o działaniu wzmacniającym organizm a także łagodzącym problemy jelitowe oraz problemy z pęcherzem. Nalewka ta pomaga także przy biegunkach. Klasyczny domowy jarzębiak zaś doskonale rozgrzewa podczas zimowych wieczorów! Podpowiadamy także kiedy zbiera się jarzębinę i co należy z nią robić po zbiorze.

nalewka z jarzębiny

Przeczytaj także: Rokitnik – sprawdzi się w kuchni i pielęgnacji

Kiedy zbierać jarzębinę?

Owoce jarzębiny gotowe są do zbioru, gdy przybiorą barwę czerwoną. Zwykle jest to koniec października – po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiemy wcześniej owoce – przetrzymajmy je kilka dni w zamrażalniku. W ten sposób pozbędziemy się zawartej w nich goryczki.

PRZEPIS na leczniczą nalewkę z jarzębiny

Składniki: 30 dag owoców jarzębiny, 3–4 suszone daktyle, 10 rodzynek, 3 łyżki cukru, po 100 ml spirytusu 96 proc. oraz brandy, 0,8 l wódki

Przygotowanie: owoce umyć, usunąć szypułki, dodać cukier, spirytus i połowę wódki. Postawić w cieple. Po 4 tygodniach zlać alkohol, owoce zalać resztą wódki i odstawić na tydzień. Przecedzić, połączyć z wcześniej zlanym alkoholem i brandy. Po tygodniu przefiltrować, rozlać do butelek, postawić w zimnie na pół roku.

PRZEPIS na wódkę z jarzębiną – czyli domowy jarzębiak

Wiele osób zachwala sobie wódkę z jarzębiną („jarzębiak”) o działaniu rozgrzewającym. Oto przepis na taką domową nalewkę

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 1 litr spirytusu, 1 litr wody, 50 dkg cukru

Przygotowanie: owoce umyj a następnie sparz wrzątkiem. Dzięki temu pozbawisz je goryczki. Odsącz owoce na sicie tak długo, aż będą suche. Następnie przełóż owoce do słoja i zalej spirytusem. Zakręć i odstaw na ok. 6 tygodni przetrzymując w temperaturze pokojowej. Wskazane jest, by było to ciemne miejsce.

Po tym czasie zlej płyn ze słoika  do ok. połowy i zakręć ponownie słoik. Płyn zlewaj do przygotowanych na jarzębiak butelek. Z wody i cukru ugotuj syrop i zalej nim owoce ze słoika. Odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie ponownie zlej płyn do butelek dokładnie mieszając oba płyny. 

Odstaw butelki na 2-3 miesiące – najlepiej w ciemne miejsce. Po tym okresie będzie gotowy do degustacji. Akurat w okresie największych chłodów!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (190 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  3 października 2017 08:21

    Nie znałam jarzębiny od tej strony.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  3 października 2017 15:04

    Dla mnie jarzębina w kuchni kojarzy się tylko i wyłącznie z jarzębiakiem , który dawno temu robił mój dziadek , nie znałam dotychczas innych zastosowań tej rośliny w kuchni 🙂

    Odpowiedz
  3. Joanna007  4 października 2017 22:30

    Nalewka wydaje się bardzo ciekawa. Dzisiaj nawet kupiłam daktyle żeby ją zrobić tylko jarzębiny nie mam;p I nie wiem czy będę dodawała brandy. Ze spirytusu rezygnuję bo nie chcę żeby nalewka wyszła za mocna.

    Odpowiedz
  4. justyna8  7 listopada 2017 10:33

    Nie jedź surowych owoców! – do poprawki

    Odpowiedz
  5. bozenadrozdz  24 stycznia 2018 17:53

    Jarzębina to roślina, po którą powinny sięgać zwłaszcza osoby zmagające się ze schorzeniami nerek i pęcherza moczowego. Owoce jarzębiny pomogą także w walce z nieżytami żołądka i biegunką.

    Odpowiedz
    • bozenadrozdz  24 stycznia 2018 17:53

      Owoce jarzębiny zawierają m.in. kwasy organiczne, garbniki, beta-karoten, witaminę C, sacharozę i glukozę. Poleca się je przede wszystkim osobom, które mają problemy z nerkami bądź pęcherzem moczowym, ponieważ zwiększają wydalanie moczu i działają przeciwzapalnie w obrębie dróg moczowych.

      Odpowiedz
      • bozenadrozdz  24 stycznia 2018 17:54

        W medycynie naturalnej owoce jarzębiny stosuje się również przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych i przy biegunce. Ze względu na działanie przeciwzapalne owoców jarzębiny, mogą po nie sięgać osoby zmagające się zaburzeniami obwodowego krążenia krwi, zwłaszcza z żylakami odbytu.

        Odpowiedz
        • bozenadrozdz  24 stycznia 2018 17:54

          Owoce jarzębiny działają także osłonowo na wątrobę i odtruwają organizm. Wykazano również, że jarzębina ma właściwości przeciwmiażdżycowe i może być stosowana w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej.

          Odpowiedz
          • bozenadrozdz  24 stycznia 2018 17:54

            Przestrzega się przed jedzeniem surowych owoców jarzębiny, ponieważ zawierają one sorbinę (kwas parasorbinowy), przez którą mają gorzki i cierpki smak. Co więcej, sorbina może doprowadzić do zatrucia, które objawia się biegunką i wymiotami. Owoce jarzębiny można spożywać dopiero po obróbce termicznej.

          • bozenadrozdz  24 stycznia 2018 17:55

            Z owoców jarzębiny można przyrządzić herbatki, konfitury, marmolady, dżemy (dobrze komponują się z tłustymi mięsami) wódki (np. jarzębiak) i likiery.

          • bozenadrozdz  24 stycznia 2018 17:55

            Przepis na dżem z jarzębiny
            Wsyp 1 kg umytych owoców jarzębiny do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj do momentu, aż zaczną pękać. Potem dodaj 1 kg cukru i w dalszym ciągu gotuj – co jakiś czas mieszając – do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj pokrojone w kosteczkę jabłka (1/2 kg), gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Tak powstałą masę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Gdy wystygną, połóż je w ciemne i chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany