Tłusty czwartek: przepisy na pączki i faworki

Tłusty czwartek to prawdziwe święto wielbicieli słodkości. W tym roku wypada 8 lutego. Co wypada zjeść w ten dzień? Oczywiście pączki i faworki… Specjalnie dla Was przygotowałyśmy garść smakowitych przepisów!

Najsłodszy dzień roku przypomina nam o tym, że kończy się karnawałowe szaleństwo. Dla wielu osób, to ostatnia szansa na smakowitą ucztę tuż przed Wielkim Postem. Co ciekawa tradycja tłustego czwartku ma swoje źródła w czasach pogańskich, gdzie symbolizowała pożegnanie zimy. W ten wyjątkowy dzień wedle zwyczaju można się objadać do woli. Z tej okazji specjalnie dla Was zebrałyśmy najlepsze przepisy na pączki i faworki w jednym miejscu!

Tłusty Czwartek: przepisy na pączki i faworki

kolaż własny redakcji, zdjęcia: pixabay.com

Karnawał w Polsce – zapomniane tradycje i zwyczaje

Karnawał w Polsce – zapomniane tradycje i zwyczaje

Dawniej karnawał w Polsce był świętowany o wiele bardziej hucznie niż dziś. Czas ten upływał na wielkich ucztach, maskaradach i licznych zabawach.

Przepisy na pączki

Z cukrem, lukrem, wiórkami kokosowymi, polewą, dżemem, marmoladą, konfiturą różaną, toffi, czekoladą, advocatem… Tradycyjne, oponki, wiedeńskie… Każdy ma swoje ulubione, jednak warto czasem sięgnąć po coś nowego! Specjalnie dla tych, którzy mają więcej czasu i wolą sami przygotować słodkości, zebrałyśmy najciekawsze przepisy na pączki!

Pączki z kremem

Składniki: pączki: 600 g mąki, 150 g cukru, 150 g masła, 6 jaj, 250 ml mleka, 50 g drożdży, olejek śmietankowy, szczypta soli, cukier puder, olej do smażenia, krem budyniowy/czekoladowy; lukier: 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, ok. 3 łyżek gorącej wody

Przygotowanie: 200 g mąki mieszamy z drożdżami i mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy ciasto podrośnie, do masy dodajemy jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól oraz stopione masło. Wyrabiamy ciasto i dzielimy go na dwie części. Z każdej części formujemy podłużny wałek i dzielimy go na kawałki. Z każdej porcji formujemy okrągłe pączki. Przykrywamy je ściereczką i pozostawmy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki do uzyskania złotego koloru ok. 2 minut z każdej strony. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia z oleju. Krem budyniowy/ czekoladowy przekładamy do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewajmy kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki dekorujemy przygotowanym lukrem. 

Dietetyczne pączki

Składniki: 1 szklanka mąki, 250 g twarogu, 1 jajko, 3 łyżki ksylitolu lub innego słodziku,1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Jajko z twarogiem i ksylitolem zmiksować mikserem. Dodać mąkę i proszek, zagnieść ręcznie ciasto. Pokroić na osiem części, z każdej uformować pączka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy) piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do środka można dać dowolne nadzienie (2 kostki czekolady/ dżem). Należy uważać, żeby wszystko dokładnie skleić. Po upieczeniu paczki są miękkie i pulchne.

Przepisy na faworki

Kruche, lekkie, delikatne, posypane cukrem pudrem… Niezależnie od nazwy (faworki, chrusty, jaworki) znane są w całej Polsce i zajadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku! Specjalnie dla Was prezentujemy kilka przepisów.

Faworki tradycyjne

Składniki: mąka pszenna 600 g, smalec 2 łyżki, żółtka 15, cukier 200 g, śmietana 6 łyżek, spirytus 2 łyżki, arak 1 łyżka, smalec do smażenia 500 g, cukier puder 100 g, wanilia 

Przygotowanie: Smalec ucierać, aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć. Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią. 

Fit faworki

Składniki: 400 gramów mąki owsianej, 4 żółtka, 200 gramów jogurtu naturalnego, szczypta soli, 4 łyżki ksylitolu (zmielone)

Przygotowanie: Mąkę, żółtka, jogurt, sól i 2 łyżki ksylitolu zmiksować. Gdy masa na faworki będzie puszysta, dodać mąkę i wyrabiać ciasto do momentu, gdy przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odłożyć na 15 minut. Podzielić na dwie części, każdą cienko rozwałkować i pokroić na szerokie paski, a następnie równoległoboki. Każdy naciąć na środku i przewlec jeden koniec przez otwór. Faworki piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypać je pozostałym ksylitolem.

A Wy co wybieracie na tłusty czwartek? Pączki czy faworki?

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (55 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  7 lutego 2018 14:00

    Babcine najlepsze! 🙂

    Odpowiedz
  2. ewalub  7 lutego 2018 14:38

    No to po ile pączków jutro? 🙂 Jutro nie idą w boczki 🙂

    Odpowiedz
    • linea  7 lutego 2018 15:22

      Ile się da 🙂 Jutro idą tylko pączki 🙂 Ja zazwyczaj zjadam po 3… lub więcej.

      Odpowiedz
      • ewalub  7 lutego 2018 15:33

        Eee, słabo… Kto da więcej? 🙂

        Odpowiedz
  3. Kika07645  7 lutego 2018 15:17

    Aż ślinka cieknie…Mniam, ja chyba skuszę sie na te z piekarnika ale z innego przepisu 😉

    Odpowiedz
  4. asiunia1990  7 lutego 2018 18:28

    Faworki jutro muszą być:)

    Odpowiedz
  5. luna341  7 lutego 2018 20:05

    U mnie pączki były w sobotę, swojskie 🙂 Jutro będą faworki

    Odpowiedz
  6. macierzanka  7 lutego 2018 23:00

    Mam swoje sprawdzone przepisy,ale ten z kremem kiedyś wypróbuję.

    Odpowiedz
  7. martucha180  8 lutego 2018 06:36

    Jak ja bym zjadła faworki…

    Odpowiedz
  8. arancia  8 lutego 2018 17:25

    Ja uwielbiam faworki, chociaż nie jem słodyczy, i nie za bardzo mam na nie ochotę 😛 Chyba się odzwyczaiłam 😛

    Odpowiedz
  9. janka1312  8 lutego 2018 23:39

    uwielbiam pączki, dla mnie tłusty czwartek mógłby być codziennie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany