15 najlepszych przepisów na pączki i faworki

Sprawdzone przepisy na pączki lub faworki – tego zwykle szukamy przed Tłustym Czwartkiem. Wszak to prawdziwe święto wielbicieli słodkości. Specjalnie dla Was przygotowałyśmy najlepsze smakowite receptury – w tym przepis na pączki bezglutenowe oraz dietetyczne.

Spis treści:

Najsłodszy dzień roku przypomina nam o tym, że kończy się karnawałowe szaleństwo. Dla wielu osób, to ostatnia szansa na smakowitą ucztę tuż przed Wielkim Postem. Co ciekawa tradycja tłustego czwartku ma swoje źródła w czasach pogańskich, gdzie symbolizowała pożegnanie zimy. W ten wyjątkowy dzień wedle zwyczaju można się objadać do woli. Z tej okazji specjalnie dla Was zebrałyśmy najlepsze przepisy na pączki i faworki w jednym miejscu!

15+ najlepszych przepisów na pączki

Przepisy na pączki

Z cukrem, lukrem, wiórkami kokosowymi, polewą, dżemem, marmoladą, konfiturą różaną, toffi, czekoladą, advocatem… Tradycyjne, oponki, wiedeńskie… Każdy ma swoje ulubione, jednak warto czasem sięgnąć po coś nowego! Specjalnie dla tych, którzy mają więcej czasu i wolą sami przygotować słodkości, zebrałyśmy najciekawsze przepisy na pączki! Oto 12 najlepszych przepisów na pączki – w tym pączki bezglutenowe i dietetyczne!

1. Pączki z kremem

Składniki: 600 g mąki, 150 g cukru, 150 g masła, 6 jaj, 250 ml mleka, 50 g drożdży, olejek śmietankowy, szczypta soli, cukier puder, olej do smażenia, krem budyniowy/czekoladowy; lukier: 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, ok. 3 łyżek gorącej wody

Przygotowanie: 200 g mąki mieszamy z drożdżami i mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy ciasto podrośnie, do masy dodajemy jaja, cukier, olejek, resztę mąki, sól oraz stopione masło. Wyrabiamy ciasto i dzielimy go na dwie części. Z każdej części formujemy podłużny wałek i dzielimy go na kawałki. Z każdej porcji formujemy okrągłe pączki. Przykrywamy je ściereczką i pozostawmy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, smażymy pączki do uzyskania złotego koloru ok. 2 minut z każdej strony. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik do osączenia z oleju. Krem budyniowy/ czekoladowy przekładamy do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewajmy kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki dekorujemy przygotowanym lukrem.

2. Pączki z różą

Płatki róży i szafran – to składniki nadzienia na bardziej luksusowa wersję pączków, które wyrabiamy w oparciu o mąkę krupczatkę. Oto nasz przepis:

Przepis na pączki z różą

Przepis na pączki z różą

Oto wyjątkowy przepis na pączki z konfiturą z róży według receptury aktorki Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło.

3. Pączki z nadzieniem toffi

Jeśli lubicie nadzienie bardziej słodkie – przypominające słodkie krówki, możecie sięgnąć po gotowe nadzienie z puszki. To znacznie szybsza wersja pączków – zerknijcie poniżej:

Przepis na pączki z nadzieniem toffi

Przepis na pączki z nadzieniem toffi

Przed nami Tłusty Czwartek, dzień w którym trudno oprzeć się słodkim pysznościom. W naszym menu tradycyjnie rządzą faworki i oczywiście pączki posypane nieprzyzwoitą ilością cukru pudru lub jak to woli – oblane lukrem. Z myślą

4. Szybkie pączki z nadzieniem advocat

Równie szybko usmażycie pączki korzystając z gotowych paczek zawierających mieszanki na ciasto drożdżowe. Dodatkowo, możecie wykorzystać także opakowanie ze składnikami na  krem tortowy, dzięki czemu Wasze pączki zyskają oryginalne nadzienie:

Szybkie pączki z nadzieniem advocat

Szybkie pączki z nadzieniem advocat

W Tłusty czwartek nie liczymy kalori i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu .Jeśli nigdy ich nie usmażyłaś, teraz sięgnij po sprawdzony przepis na pączki.

5. Pączki wiedeńskie, zwane hiszpańskimi lub gniazdami

Pączki wiedeńskie przygotowywane są z innego rodzaju ciasta. Jest to ciasto parzone – inaczej ciasto ptysiowe. Jest ono niesłodzone. Podobnie jak tradycyjne pączki – smaży się je na oleju, na którym rosną bardzo szybko – wewnątrz pozostając delikatne. Słodki smak dodawany jest poprzez nakładany na zewnątrz lukier. Oto sprawdzony przepis na pączki wiedeńskie:

Przepis na: pyszne pączki wiedeńskie

Przepis na: pyszne pączki wiedeńskie

Gdy chcesz zrobić coś specjalnego w Tłusty Czwartek, wypróbuj ten smaczny przepis na pączki wiedeńskie i zaskocz rodzinę oraz przyjaciół!

6. Małe włoskie pączki z ricottą

To szybka włoska wersja małych pączków nadziewanych ricottą:

Przepis na pączki last minute: włoskie pączki z ricottą

Przepis na pączki last minute: włoskie pączki z ricottą

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca włoskie pączki z ricottą na Tłusty Czwartek!   Włoskie pączki z ricottą - składniki: 300 g mąki 300 g ricotty 100 g skrobi

7. Tradycyjne, staropolskie pączki z polewą lukrową

Mleko, drożdże, masło, cukier, żółtka i odrobina wódki – czyli tradycyjny przepis na pączki, tak jak smażyły je nasze babcie:

Przepis na: Tradycyjne pączki z polewą

Przepis na: Tradycyjne pączki z polewą

Oto przepis na tradycyjne pączki oblane słodką polewą - lukrem. Składniki na tradycyjne pączki: 250ml mleka 40g drożdży 150g Cukru białego DIAMANT 8 żółtek 30ml wódki 1/2 łyżeczki soli 80g masła miękkiego dżem do nadziewania

8. Sprawdzone przepisy na luksusowe pączki naszych czytelniczek

Poniżej przepis na luksusowe pączki nadesłany przez jedną z naszych czytelniczek:

Wasze przepisy: sprawdzone pączki luksusowe

Wasze przepisy: sprawdzone pączki luksusowe

Jeżeli chcesz się upewnić że twój przepis na pączki się uda, wypróbuj ten! Jest łatwy, szybki przyjemny i smaczny.

9. Iskrzące pączki

To przepis na pączki w oparciu o suche drożdże i iskrzący spożywczy brokat

Przepis na łatwe pączki: ISKRZĄCE PĄCZKI

Przepis na łatwe pączki: ISKRZĄCE PĄCZKI

Oto sprawdzony przepis na łatwe pączki z wykorzystaniem suchych drożdży. Stopień trudności: łatwy; Czas przygotowania: 2h 10 min; Czas gotowania: 10 min. Przepis udostępniony przez Polsat Food Network. Inne przepisy na na te tradycyjne słodkości na naszym portalu: Wasze

10. Przepis na pączki pieczone

Dla tych z Was, którzy nie lubią nadmiaru oleju, mamy przepis na pączki z piekarnika

Sprawdzony przepis na pączki tradycyjne i pieczone

Sprawdzony przepis na pączki tradycyjne i pieczone

Przepisy są autorstwa Pawła Giersberga – szefa kuchni w Pruszynce: Przepis na Pączki pieczone: Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant 100g masła lub margaryny 4 żółtka 1 jajko 250ml mleka

11. Bezglutenowe pączki z malinami

Jeżeli macie problem z nietolerancją glutenu, oto zmodyfikowany przepis na pączki  w oparciu o mieszankę mąk bezglutenowych

Bezglutenowe pączki z malinami

Bezglutenowe pączki z malinami

Składniki: 1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych 50 g świeżych drożdży 80 g cukru 300 ml mleka 1 jajko 4 żółtka 100 g masła 3 łyżki wódki (bezglutenowej) 1 cały olejek cytrynowy tłuszcz do smażenia,

12. Dietetyczne pączki

Składniki: 1 szklanka mąki, 250 g twarogu, 1 jajko, 3 łyżki ksylitolu lub innego słodziku,1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Jajko z twarogiem i ksylitolem zmiksować mikserem. Dodać mąkę i proszek, zagnieść ręcznie ciasto. Pokroić na osiem części, z każdej uformować pączka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy) piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do środka można dać dowolne nadzienie (2 kostki czekolady/ dżem). Należy uważać, żeby wszystko dokładnie skleić. Po upieczeniu paczki są miękkie i pulchne.

Przepisy na faworki

Kruche, lekkie, delikatne, posypane cukrem pudrem… Niezależnie od nazwy (faworki, chrusty, jaworki) znane są w całej Polsce i zajadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku! Specjalnie dla Was prezentujemy kilka przepisów.

1. Faworki tradycyjne

Składniki: mąka pszenna 600 g, smalec 2 łyżki, żółtka 15, cukier 200 g, śmietana 6 łyżek, spirytus 2 łyżki, arak 1 łyżka, smalec do smażenia 500 g, cukier puder 100 g, wanilia

Przygotowanie: Smalec ucierać, aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć. Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

2. Fit faworki

Składniki: 400 gramów mąki owsianej, 4 żółtka, 200 gramów jogurtu naturalnego, szczypta soli, 4 łyżki ksylitolu (zmielone)

Przygotowanie: Mąkę, żółtka, jogurt, sól i 2 łyżki ksylitolu zmiksować. Gdy masa na faworki będzie puszysta, dodać mąkę i wyrabiać ciasto do momentu, gdy przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odłożyć na 15 minut. Podzielić na dwie części, każdą cienko rozwałkować i pokroić na szerokie paski, a następnie równoległoboki. Każdy naciąć na środku i przewlec jeden koniec przez otwór. Faworki piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypać je pozostałym ksylitolem.

3. Lekkie faworki

Przygotuj tę wersję faworków według filmiku poniżej:

A Wy co wybieracie na tłusty czwartek? Pączki czy faworki?

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Skosa Sandra  8 lutego 2021 14:58

    Najlepsze są domowe wypieki,bo te z hipermarketów czy piekarni są często naładowane chemią.

    Odpowiedz
  2. janka1312  8 lutego 2021 19:24

    najlepsze pączki robi moja mama <3

    Odpowiedz
  3. ewalub  9 lutego 2021 10:16

    A ja lubię kupne. I najlepiej z bitą śmietaną i czekoladą i może jeszcze jakąś posypką 🙂 Choć, czy to jeszcze pączek czy już jakieś ciastko? 🙂

    Odpowiedz
  4. Blodka  9 lutego 2021 11:32

    Najlepsze pączki na świecie robiła moja babcia. tradycyjne, duże, z marmoladą wieloowocową i posypane cukrem pudrem. Nie jakieś tam wymysły bezglutenowe, bezcukrowe czy fit. Prawdziwe, tradycyjne pączki. Pycha! A faworki najlepsze są na drugi czy trzeci dzień po usmażeniu, bo nabierają kruchości.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany