Przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc – 9 sprawdzonych receptur
Oto 9 przepisów na jajka faszerowane na Wielkanoc. Znajdziesz tutaj pomysły na jajka faszerowane pieczarkami, awokado, papryką, łososiem czy mięsem. Przepisy te można wykorzystać nie tylko w okresie świątecznym, ale i przez cały rok.
Jajka faszerowane na Wielkanoc – odkryj magię różnorodnych farszów
Jajka faszerowane na wielkanocne śniadanie stały się tradycyjnym daniem w wielu polskich domach. Szczególnie popularna jest wersja jajek faszerowanych w skorupkach. Danie to posiada same zalety: jest łatwe do wykonania, można je przygotować dzień przed uroczystym śniadaniem wielkanocnym, a następnie na świeżo upiec lub usmażyć. Jajka faszerowane posiadają różnorodne nadzienia – od czysto wegetariańskich – z dodatkiem papryki, awokado lub pieczarek, poprzez dodatek łososia wędzonego po wersje mięsne: z szynką wędzoną lub kiełbasą. Jednym słowem – każdy znajdzie taki przepis dla siebie, który podbije jego podniebienie na dłużej. Oto 9 sprawdzonych propozycji faszerowanych przysmaków jajecznych na świąteczny stół. Przepisy te można wykorzystać przez cały rok – nie tylko podczas wielkanocnych świąt.
1. Jajka faszerowane z pieczarkami
Składniki:
- 8 jajek
- 15 dag pieczarek
- 1 szalotka
- 10 dag żółtego sera
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 7 łyżek gęstego majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Sposób wykonania:
- Jajka włóż do zimnej, lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Ugotowane jajko wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia.
- W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno pokrój. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszkij na rozgrzanym maśle. Dołóż pieczarki. Smaż, aż wyparuje cały płyn. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Odstaw.
- Żółty ser zetrzyj. Zimne jajka rozetnij wzdłuż. Ostrożnie wyjmij żółtka. Wrzuć je do miseczki i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z pieczarkami oraz startym żółtym serem. Dołóż posiekaną natkę. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z majonezem. Nadzieniem wypełnij miejsca po żółtkach. Udekoruj szczypiorkiem i natką.
Przepis nadesłany przez czytelniczkę „arancia” (Karolina S.)
2. Jajka faszerowane w skorupkach z awokado i pastą z pestkami słonecznika
Czas przygotowania – 30 min
Liczba porcji – 4-5 porcji
SKŁADNIKI:
8-10 jajek
2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
pęczek rzodkiewek
świeża rzeżucha lub kiełki – np. pora lub rzodkwi
pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotujemy na twardo i studzimy, następnie przecinamy bardzo ostrym, dużym nożem wzdłuż – razem ze skorupką. Wyjmujemy jajka ze skorupki i siekamy. Obieramy awokado, kroimy na dość drobne kawałki i skrapiany sokiem z cytryny. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy rzeżuchę lub kiełki, część odkładając do przybrania. Mieszamy wszystko dokładnie z Pastą z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well, doprawiamy ew. pieprzem i solą. Gotową masę nakładamy do pustych skorupek i dekorujemy kiełkami.
3. Jajka faszerowane koperkowo-buraczkowe
Składniki:
– 6 jajek
– 3 łyżki ćwikły
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
– Koperek suszony Appetita
– Pieprz czarny mielony Appetita
– Sól czosnkowa Appetita
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj ćwikłę i majonez, wymieszaj. Kolor powinien być intensywnie różowy, jednolity. Połącz masę z przyprawami. Za pomocą małej łyżeczki formuj porcje i nadziewaj ugotowane połówki białek. Udekoruj jajka posypując je koperkiem.
4. Jajka faszerowane pikantno-orientalne
Składniki:
– 6 jajek
– 1 papryka czerwona
– kilka kaparów
– łyżeczka oliwy z oliwek
– Kurkuma mielona Appetita
– Chilli mielone Appetita
– Papryka słodka Appetita
– Gałka muszkatołowa Appetita
– Pietruszka Appetita
– Pieprz kolorowy ziarnisty Appetita
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj bardzo drobno posiekane kapary i paprykę. Wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, zioła, przyprawy i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Przed podaniem posyp pietruszką.
5. Jajka faszerowane czosnkowe
Składniki:
– 6 jaj
– 4 pieczarki
– 1 kiszony ogórek
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 łyżeczka masła klarowanego
– Czosnek mielony Appetita
– Przyprawa do potraw z jajek Appetita
– Pieprz czarny ziarnisty Appetita
– Szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem szczypty czosnku. Drobno posiekaj ogórek kiszony. Pieczarki i ogórek połącz z żółtkami, dodaj majonez, wymieszaj. Do masy wsyp 0,5 łyżeczki Przyprawy do potraw z jajek Appetita i zmiel do smaku Pieprz czarny ziarnisty Appetita. Wymieszaj. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj jajka tuż przed podaniem.
6. Jaja faszerowane nadzieniem z łososia wędzonego
Składniki:
- – 4 jaja ugotowane na twardo
- – 150 g łososia wędzonego w płatach
- – 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- – pół pęczka szczypiorku
- – sól, pieprz
Przygotowanie:
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki. Jajka obieramy ze skorupki i przecinamy wzdłuż na połówki. Następnie delikatnie wyjmujemy z nich żółtka, które ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy do niej posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę nakładamy do białek. Całość dekorujemy Majonezem Kieleckim.
mat. nadesłane przez WSP „Społem” z Kielc
7. Jaja faszerowane czerwoną papryką
Składniki:
- – 5 ugotowanych na twardo jajek
- – 4 połówki czerwonej Papryki konserwowej Ogródek Dziadunia (która zdobyła godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- – pół pęczka drobnego szczypiorku
- – 1 łyżeczka majonezu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka pozbawiamy skorupek, po czym ścinamy ich górną część, wyjmujemy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Trzy połówki Papryki konserwowej Ogródka Dziadunia miksujemy (np. blenderem) na gładką masę. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy go razem z papryką i majonezem do żółtek, Pozostałą połówkę papryki kroimy w drobną kostkę – część łączymy z masą, a część pozostawiamy do udekorowania jaj. Napełniamy jajka masą i ozdabiamy je wg uznania, np. przewiązując je szczypiorkiem.
Przepisem dzieli się firma „Ogródek Dziadunia”
8. Jajka faszerowane gotowanym mięsem
Oto przepis dla miłośników mięsa i wędlin połączeniu z jajkiem:
9. Jajka faszerowane z pieczarkami i pieprzem cayenne
Jajka faszerowane na ostro! Jesli lubisz ogniste smaki, ten przepis możesz wykorzystać jako przystawkę, niezależnie od świąt wielkanocnych: