Przepisy na grzyby – 15 kuchennych wariacji z grzybami leśnymi w roli głównej!
Wrzesień już prawie za nami, ale sezon na grzyby trwa w najlepsze. Grzybobranie zaczyna przypominać swego rodzaju dyscyplinę, a zapaleni grzybiarze trzymają w tajemnicy miejsca, w których tych roślin jest w bród. Wstają skoro świt, by ubiec konkurentów i buszują wśród drzew, zapełniając po brzegi kosze. Ale co potem zrobić z tym całym dobrodziejstwem natury? Chętnie podpowiemy!
Spis treści:
- Przepisy na grzyby – 15 kuchennych wariacji z grzybami leśnymi w roli głównej!
- Oto 15 pomysłów na wykorzystanie grzybów w kuchni:
- 1. Grzyby marynowane w occie
- 2. Tosty z serem i leśnymi grzybami
- 3. Przepis na tagliatelle w sosie borowikowym
- 4. Zupa krem z grzybów leśnych
- 5. Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami
- 6. Barszcz w wersji grzybowej
- 7. Placki z leśnymi grzybami
- 8. Sos z kurek
- 9. Zapiekanka makaronowa z grzybami
- 10. Przepis na szybkie danie zapożyczone z Dalekiego Wschodu
- 11. Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
- 12. Pasztet z grzybów
- 13. Jajecznica z kurkami
- 14. Tarta z kurkami, rukolą i kozim serem
- 15. Risotto z borowikami
Jesień zaczęła się na dobre, a co za tym idzie trwa sezon na grzyby. Oprócz tego, że zbieranie ich jest wielką frajdą, warto też po prostu włączyć je do naszego codziennego menu. Zobacz koniecznie, w jaki sposób możesz wykorzystać grzyby w swojej kuchni!
Przepisy na grzyby – 15 kuchennych wariacji z grzybami leśnymi w roli głównej!
Grzyby możemy podać na wiele sposobów. Zarówno jako dodatek, jak i motyw przewodni dania. W formie smażonej, pieczonej lub marynowanej. Sprawdzą się w prostych, szybkich przepisach, a także w bardziej wyrafinowanych posiłkach. Idealne na śniadanie, obiad czy kolację.
Oto 15 pomysłów na wykorzystanie grzybów w kuchni:
1. Grzyby marynowane w occie
Składniki:
1 kg grzybów (np. podgrzybków)
2 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
łyżeczka pieprzu kolorowego (możesz zastąpić czarnym)
1 łyżeczka gorczycy białej
łyżeczka gorczycy czarnej
5 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
Sposób wykonania: Grzyby umyj i oczyść. Zagotuj wodę i lekko posól. Gotuj w niej grzyby 4-5 minut. Odcedź. Do garnka przelej świeżą wodę i ocet. Następnie dodaj cukier, sól, pieprz kolorowy, obie gorczyce, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotuj. Do gotującej się marynaty dodaj grzyby i gotuj 2-3 minut. Włóż do słoików razem z zalewą. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem.
2. Tosty z serem i leśnymi grzybami
Składniki:
20 dag leśnych grzybów
masło i oliwa do smażenia
4 dag startego na drobnej tarce żółtego sera
4 kromki chleba graham tostowego
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Do dekoracji:
4 suszone pomidory
1-2 gałązki zielonej pietruszki
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
szczypta chili
Sposób wykonania: Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj masło do tostów: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Nadzienie do tostów: grzyby oczyść, szybko wypłucz, wysusz na papierowym ręczniku, a następnie dość drobno pokrój. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć posiekane grzyby i smaż na ostrym ogniu aż do zrumienienia. Dodaj soli i pieprzu. Wrzuć starty ser, wymieszaj, chwilę smaż, aż ser stopi się. Przykryj pokrywką. Rozgrzej toster i przygotuj w nim 4 grzanki, które podzielisz potem na trójkąty.
Każdy trójkąt posmaruj masłem czosnkowym, nałóż nadzienie grzybowe i ozdób kawałkami pomidorów, pietruszką, kleksem śmietany i szczyptą chili.
3. Przepis na tagliatelle w sosie borowikowym
To wspaniały pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad, który będzie się rozpływał w ustach! Borowiki nadadzą daniu szlachetności, a rozmaryn aromatu.
4. Zupa krem z grzybów leśnych
Składniki:
600 ml bulionu z warzyw
1 szklanka suszonych (namoczonych wcześniej) grzybów leśnych
300 g pieczarek
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki zimnej wody
1-2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
połowa cebuli
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1 łyżka prażonej cebulki
Sposób wykonania: Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, wrzuć posiekaną drobno cebulę i smaż (cały czas mieszając) przez 1-2 min. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Namoczone wcześniej grzyby zmiksuj w blenderze. Do gorącego bulionu wrzuć pieczarki oraz rozdrobnione grzyby leśne i podsmażoną cebulę. Przypraw dla smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Mąkę wymieszaj z zimną wodą i śmietaną, dodaj do zupy. Zwiększ ogień i gotuj przez 2 minuty. Zupę przelej do blendera, dodaj prażoną cebulkę i zmiksuj na gładki krem.
5. Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami
Składniki:
Farsz:
nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)
ok. 60- 100 g grzybów (najlepiej borowików)
3 nieduże cebule
masło do smażenia (ok. 50 g)
sól
pieprz
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
mąka ziemniaczana – dwie łyżeczki
dwa duże jajka
płaska łyżeczka soli
olej
szklanka bułki tartej
jajko, odrobina mleka
szczypta soli
Sposób wykonania:
Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej wody – moczymy przez całą noc.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 2 godzin). W osobnym garnku dusimy grzyby w tej samej wodzie co się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.
Wywar z grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe „placki” miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.
Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu.
6. Barszcz w wersji grzybowej
Barszcz grzybowy świetnie nadaje się na święta, ale po co się ograniczać? Jeśli sezon na grzyby trwa, to korzystajmy i dopieszczajmy nasze podniebienia!
7. Placki z leśnymi grzybami
Składniki:
8. Sos z kurek
Składniki:
400g świeżych kurek
1 cebula (nieduża)
3 ząbki czosnku
1/2-2/3 szklanki śmietany 30%
1/4 kostki masła
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka posiekanych ziół: natki pietruszki, kopru
sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania: Kurki opłucz pod bieżącą wodą, oczyść i osusz. Większe grzyby przekrój tak, aby wszystkie były podobnej wielkości. Cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozpuść połowę masła i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podduś. Dodaj kurki, cały czas mieszaj aż puszczą wodę. Po ok. 5 minutach, jak większość wody wyparuje, dodaj resztę masła i śmietankę 30%. Smaż na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj świeże zioła, sól, pieprz i sok z limonki.
9. Zapiekanka makaronowa z grzybami
Składniki:
250 g makaronu rigatoni lub penne
1 duża cebula
1 szklanka grzybów leśnych
3 jajka
1 szklanka śmietany 18%
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
100 g sera pleśniowego
100 g sera żółtego
sól
pieprz czarny
majeranek
masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania: Ugotuj makaron (musi być al’dente). Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby i wszystko usmaż. Usmażone grzyby dodaj do makaronu, wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Ser pleśniowy rozkrusz i rozłóż równomiernie po zapiekance. Jajka rozmąć ze śmietaną i kremówką, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zalej wszystko, posyp startym, żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 min. Wierzch przykryj folią aluminiową, wtedy zapiekanka zbytnio się nie przypiecze.
10. Przepis na szybkie danie zapożyczone z Dalekiego Wschodu
Nowy trend w odżywianiu, który został zapożyczony z Dalekiego Wschodu. Naciesz oczy barwną kompozycją, a kubki smakowe bukietem aromatów. Wypróbuj Buddha Bowl!
11. Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Składniki:
300 g łopatki wieprzowej
200 g grzybów leśnych (waga po oczyszczeniu i obgotowaniu)
1 szalotka (50 g)
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól
suszony rozmaryn
suszony tymianek
pieprz ziołowy
papryka mielona słodka
Sposób wykonania: Świeże grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w paski i obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania płynu. Oprószamy mąką, lekko zasmażamy, zalewamy wodą (ok. 1,5 szklanki) i dokładnie mieszamy. Wkładamy grzyby, przyprawiamy solą, dodajemy po szczypcie suszonego tymianku, rozmarynu i pieprzu ziołowego oraz 1/2 łyżki papryki mielonej słodkiej. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gulasz podajemy z ugotowaną oddzielnie kaszą, opcjonalnie z kaszą jęczmienną bądź makaronem.
12. Pasztet z grzybów
Składniki:
2 kg grzybów leśnych
dwie marchewki
cebula – 2 sztuki
2 łyżki oliwy
½ szklanki wody
2 jajka
około 4 łyżek bułki tartej
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sposób wykonania: Grzyby obieramy, oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, zaś cebulę w piórka. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą – zmniejszamy ogień, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. W międzyczasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów – ponownie wstawiamy je do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
13. Jajecznica z kurkami
Składniki:
150g oczyszczonych kurek,
4 jajka,
1 łyżka mleka,
1 mała cebula,
sól,
pieprz,
masło do smażenia,
szczypiorek
Sposób wykonania: Kurki dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy cebulę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy kurki, dusimy razem kilka minut pod przykryciem. W tym czasie do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Gdy grzyby będą miękkie wlewamy masę jajeczną i smażymy aż do ścięcia się jajek cały czas mieszając, oprószamy solą i pieprzem. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy ją ze świeżym pieczywem lub chrupiącą bagietką.
14. Tarta z kurkami, rukolą i kozim serem
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
1 kostka masła
2,5 szklanki mąki
1 żółtko
pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
30 dag koziego sera
100 ml kwaśnej śmietany (18 %)
pół czerwonej papryki
1 jajko
sól, pieprz
ulubione zioła (tymianek, oregano)
2 garści kurek
łyżka masła
garść rukoli
Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy, w razie potrzeby polewamy odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie czyścimy kurki, a następnie smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200°C przez około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą.
15. Risotto z borowikami
Składniki:
35 dag świeżych borowików
10 dag świeżych podgrzybków
ok.15 szt grzybów suszonych – podgrzybki
1 szklanka ryżu do risotta
1 szklanka wina białego wytrawnego
2 szt cebuli białej
250 ml wywaru warzywnego
1/2 opakowania masła osełkowego
3 łyżki startego parmezanu
pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania: Grzyby dokładnie myjemy, mniejsze pozostawiamy w całości, większe kroimy na pół lub na ćwiartki. Smażymy na maśle do miękkości i odstawiamy. Suszone grzyby namaczamy (najlepiej dzień wcześniej) w gorącej wodzie, aż oddadzą wodzie swój smak. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i smażymy aż się zeszkli. Namoczone suszone grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy razem z cebulką. Do cebulki i grzybów dodajemy ryż, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, aż ziarna zrobią się na wpół przezroczyste. Następnie dodajemy szklankę wytrawnego wina i cały czas mieszamy aż ryż wchłonie płyn.
Ryż podlewamy po chochelce raz wywarem z suszonych grzybów, raz wywarem z warzyw. I tak na przemian, cały czas mieszając ryż aż wchłonie płyn. Na koniec danie doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan oraz przesmażone na maśle grzyby. Dekorujemy natką pietruszki.