Przepisy na 5 pysznych przekąsek – idealnych na karnawałowe przyjęcie i nie tylko

Oto przepisy na 5 pysznych przekąsek – idealnych na karnawałowe przyjęcie lub po prostu, gdy mamy ochotę na „coś na ząb”. Smacznego!

Szybkie i proste w przygotowaniu, a jednocześnie lekkie i wyśmienicie smakujące. Oto przepisy na 5 pysznych przekąsek – idealnych na karnawałowe przyjęcie lub po prostu, gdy mamy ochotę na „coś na ząb”. Smacznego!

Pomidory nadziewane

Pomidory nadziewane kuskusem i sosem serowym

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 250 g kuskusu gotowego – zaparzonego
  • 100 g sera feta
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory suszone z oliwy
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sos serowy marki Tarsmak
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Wystudzony kuskus połączyć z pokrojoną w kostkę fetą i jajkami. Dodać posiekaną świeżą bazylię, posiekane suszone pomidory i oliwę z pomidorów suszonych. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać. Wydrążone pomidory napełniać na przemian gotowym farszem i sosem serowym marki Tarsmak. Pomidory można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, prosto z piekarnika.

Slimaczki z tortilli

Ślimaczki z tortilli z sosem koperkowym

Składniki:

  • placki tortilli
  • sałata masłowa
  • łosoś wędzony na zimno plasterkowany
  • świeży ogórek
  • sos koperkowy Tarsmak
  • świeży rozmaryn

Wykonanie:

Placki tortilli posmarować z jednej strony sosem koperkowym marki Tarsmak. Na sos położyć liście sałaty, świeży rozmaryn, plasterki łososia oraz cienkie i długie plastry ogórka. Tak przygotowane tortille zwinąć ciasno, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i każdy związać długim szczypiorkiem.

 Jajka faszerowane

Jajka faszerowane w wersji light

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Tarsmak
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Wszystkie żółtka i jedno całe jajko drobno posiekać, dodać musztardę francuską marki Tarsmak, jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Powstałym nadzieniem napełnić połówki jajek. Dodatkiem do jajek faszerowanych mogą być grzybki marynowane, orzechy, pomidorki lub zioła.

 Bruschetta

Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym

Składniki:

  • bagietka pszenna – 8 kromek o szerokości 1 cm
  • 2 średnie pomidory
  • 1 łyżka sosu musztardowo-paprykowego Tarsmak
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać sos musztardowo-paprykowy marki Tarsmak, posiekany drobno czosnek i bazylię. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Nakładać na ciepłe tosty przygotowane z bagietki.

Niskokaloryczna salatka

Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym

Składniki:

  • 100 g ryżu parabolicznego
  • 2 garście groszku świeżego lub mrożonego
  • papryka świeża czerwona
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach sosie własnym (130 g)
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Dodać zielony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i cząstki tuńczyka. Doprawić do smaku pieprzem, dodać sos czosnkowy Tarsmak i wymieszać.

Przepisy przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (284 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...