Przepisy mojej babci: Rolada czekoladowa – przesłała Martyna J.
Rolada czekoladowa
Przepis na: 8 porcji; Porcja: 330 kcal; Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru + jedna łyżka do posypania ściereczki
- 100 g mąki
- 1 łyżka kakao
Masa:
- 1 budyń czekoladowy
- 0,5 litra mleka
- 50 g masła lub margaryny
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- Kakao do posypania
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek, białka ubij, dodając stopniowo cukier puder. Dodaj rozkłócone żółtka, mąkę i kakao. Wymieszaj i przelej na natłuszczoną, wyłożoną papierem blachę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 15 minut, gorące przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwiń ciasto w rulon. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Przygotuj budyń, wymieszaj z masłem lub margaryną, wystudź. Czekoladę pokrusz, dodaj do masy budyniowej. Rozwiń roladę, posmaruj budyniem ,zwiń, okręć ściereczką i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Równie efektowną, jasną roladę uzyskasz, gdy upieczesz biszkopt bez kakao, a budyń czekoladowy zastąpisz śmietankowym.