Przepisy mojej babci: Placuszki z borówkami – przesłała Martyna J.
Przepis naszej czytelniczki na pyszne placuszki z borówkami. Przepis dla: 4 osób (8 placków); Porcja: 250 kcal (2 placki); Przygotowanie: 30 minut.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 150 g borówek amerykańskich
- Olej do smażenia
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z proszkiem i cukrem. Dodaj mleko połączone z rozkłóconym jajkiem i stopionym masłem. Wymieszaj, wrzuć umyte i osuszone borówki, kilka zostaw do dekoracji. Na patelni rozgrzej olej i smaż partiami placki, nabierając porcje chochelką. Smaż je na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Odwróć i smaż przez dwie minuty na złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem udekoruj borówkami, polej miodem. Do placuszków podaje się bitą śmietanę, gęsty naturalny jogurt albo syrop klonowy.