Przepisy mojej babci: Owocowa fantazja – przesłała Martyna J.
Owocowa fantazja
Przepis dla 4 osób; Porcja: 300 kcal; Przygotowanie: 30 minut.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych owoców jagodowych (mix truskawek, malin porzeczek)
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 8 podłużnych biszkoptów
- 1 opakowanie budyniu malinowego
- 0,5 litra mleka
- Małe bezy do dekoracji (8-12 sztuk)
Przygotowanie:
Owoce wysyp do rondla, wlej sok pomarańczowy, wypsy cukier, podgrzewaj na wolnym ogniu, żeby je rozmrozić. Przygotuj 4 szklanki lub puchary, do każdego naczynia wrzuć po dwa połamane biszkopty. Budyń przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wykorzystując pół litra mleka. Owoce przełóż na biszkopty, na nie wlej porcję budyniu, udekoruj bezami, podawaj na ciepło. Jeśli wolisz chłodny budyń, wystudź deser. DO tego deseru pasuje też budyń śmietankowy. W sezonie mieszankę mrożonych owoców warto zastąpić jagodami lub wiśniami.