Przepisy mojej babci: Mufiny bananowe – przesłała Martyna J.

Mufiny bananowe

Przepis na: 18 sztuk; Porcja: 100 kcal sztuka; Przygotowanie: 20 minut + pieczenie 25 minut.

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu bananowego, 1 banan
  • 400 ml mleka do budyniu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 125 ml oleju
  • 159 ml mleka

Przygotowanie:

Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast pół litra mleka użyj 400 ml wody, wystudź. Wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, proszek, sodę, sól i cukier. Osobno połącz rozkłócone jajka, olej i mleko. Przelej mokre składniki do suchych, wymieszaj. Formę do Rufinów wyłóż papilotkami i nałóż po łyżce masy, na nią łyżkę budyniu. Do pozostałej masy dodaj pokrojony w kostkę banan i przełóż masę na budyń., Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Równie pyszne są mufiny czekoladowe. Przygotujesz je, dodając do masy dwie łyżki kakao i zastępując budyń bananowy czekoladowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (183 głosów, średnia: 4,49 z 5)
loading... zapisuję głos...