Przepisy mojej babci: Mufiny bananowe – przesłała Martyna J.
Mufiny bananowe
Przepis na: 18 sztuk; Porcja: 100 kcal sztuka; Przygotowanie: 20 minut + pieczenie 25 minut.
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu bananowego, 1 banan
- 400 ml mleka do budyniu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- Szczypta soli
- 150 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 125 ml oleju
- 159 ml mleka
Przygotowanie:
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zamiast pół litra mleka użyj 400 ml wody, wystudź. Wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, proszek, sodę, sól i cukier. Osobno połącz rozkłócone jajka, olej i mleko. Przelej mokre składniki do suchych, wymieszaj. Formę do Rufinów wyłóż papilotkami i nałóż po łyżce masy, na nią łyżkę budyniu. Do pozostałej masy dodaj pokrojony w kostkę banan i przełóż masę na budyń., Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Równie pyszne są mufiny czekoladowe. Przygotujesz je, dodając do masy dwie łyżki kakao i zastępując budyń bananowy czekoladowym.