Przepisy mojej babci: Krem mascarpone z jagodami – przesłała Martyna J.
Krem mascarpone
Przepis dla: 4 osób; Porcja: 390 kcal; Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
- 200 g jagód
- 2 łyżki drobnego cukru
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 fix śmietany
- 8 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Jagody posyp drobnym cukrem. Kremówkę ubij z cukrem pudrem i fixem, delikatnie wymieszaj z mascarpone. Podziel masę na dwie części. Do jednej dodaj 2/3 jagód. Przygotuj cztery kieliszki, na dno każdego wrzuć po dwa połamane biszkopty. Na nie wyłóż masę z mascarpone i jagód. Trzecią warstwą będzie jasna masa z mascarpone i kremówki. Na wierzch deseru wyłóż pozostałe jagody. Przed podaniem schłódź w lodówce. Krem mascarpone smakuje wybornie również z malinami albo truskawkami.