Przepisy mojej babci: Ekspresowy tort kokosowy – przesłała Martyna J.
Ekspresowy tort kokosowy
Przepis na : 12 porcji, Porcja: 330 kcal, Przygotowanie: 1 godzina.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowych blatów biszkoptowych
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 2 budynie kokosowe
- 1 litr mleka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 fix do bitej śmietany
- ½ tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Likier wymieszaj z dwiema łyżkami wody i nasącz blaty Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź. Połącz je z płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, zostaw 3 łyżki do dekoracji. Gęstą masą przełóż biszkopt. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i fixem, posmaruj nią boki i wierch tortu. Obsyp boki pozostawionymi wiórkami, wierzch wiórkami białej czekolady, możesz zeskrobać je z tabliczki małą szpachelką lub nożem, albo zetrzeć na tarce. Pamiętaj o dokładnym schłodzeniu śmietany, wtedy dobrze się ubije. Spróbuj udekorować tort kawałkami świeżego kokosa.