Przepisy mojej babci: Ekspresowy tort kokosowy – przesłała Martyna J.

Ekspresowy tort kokosowy

Przepis na : 12 porcji, Porcja: 330 kcal, Przygotowanie: 1 godzina.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych blatów biszkoptowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 2 budynie kokosowe
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do bitej śmietany
  • ½ tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:

Likier wymieszaj z dwiema łyżkami wody i nasącz blaty Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź. Połącz je z płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi, zostaw 3 łyżki do dekoracji. Gęstą masą przełóż biszkopt. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i fixem, posmaruj nią boki i wierch tortu. Obsyp boki pozostawionymi wiórkami, wierzch wiórkami białej czekolady, możesz zeskrobać je z tabliczki małą szpachelką lub nożem, albo zetrzeć na tarce. Pamiętaj o dokładnym schłodzeniu śmietany, wtedy dobrze się ubije. Spróbuj udekorować tort kawałkami świeżego kokosa.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,49 z 5)
loading... zapisuję głos...