Przepisy mojej babci: Domowa karpatka – przesłała Martyna J.
Domowa karpatka
Przepis na: 12 porcji; Porcja: 280 kcal; Przygotowanie: 2 godziny 30 minut.
Składniki:
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 5 jajek
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- Cukier puder do posypania
Wodę wlej do garnka, dodaj margarynę, zagotuj, wysyp mąkę i podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając. Ciasto przestudź, przełóż do miski miksując, dodaj jajka i proszek do pieczenia. Podziel masę na dwie części. Blachę o wymiarach około 25 na 35 cm natłuść i przelej do niej jedną część ciasta. Rozprowadź, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 st. C., piecz ciasto aż urośnie , około 10 minut. Otwórz drzwi piekarnika na 2 minuty i obniż temperaturę do 200 stopni. Zamknij piekarnik, piecz 10-12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru, powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
Budyń połącz z mąką, rozprowadź w pół szklanki zimnego mleka, pozostałe mleko posłódź i zagotuj. Wlej mleko z budyniem, podgrzej by uzyskać gęstą masę. Budyń wystudź, zmiksuj, dodając po kawałku miękkie masło. Masę przełóż na jeden blat karpatki i przykryj drugim. Oprósz cukrem pudrem.