PrezentŚwiąteczny prezentownikChoinka

Przepis na zupę ribolitta z jarmużem i serem

Jarmuż króluje w kuchni w okresie jesienno-zimowym, kiedy to trudno o świeże warzywa, nie mówiąc już o owocach. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych i doskonale komponuje sprawdza się w smoothies, zupach, jak i daniach głównych! Dziś przedstawiamy przepis na włoską zupę ribolitta z jarmużem i serem.

REKLAMA
Ribolitta z jarmużem i serem

fot. MSM Mońki

 

Składniki zupy ribollita

• 2 średnie marchewki
• pół selera naciowego
• cebula
• 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
• 3 ziemniaki
• puszka białej fasoli konserwowej
• ok. dwóch litrów wody
• przyprawy: sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek 
• 5-6 liści jarmużu
• 2-3 kromki czerstwego chleba
• 3 ząbki czosnku
• 100 g sera żółtego (np. Aldamer MSM Mońki)

Sposób przygotowania:
Marchewki pokrój w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki. Podsmaż warzywa przez chwilę na oliwie. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolej wody, posól i gotuj warzywa, aż zmiękną. Dodaj fasolę, posiekany jarmuż i przyprawy. Całość zagotuj.

Czosnek pokrój w plasterki i podsmaż go na złocisty kolor na dwóch łyżkach oliwy, po czym dodaj go do zupy. Chleb poszarp na małe kawałeczki i podsmaż na oliwie, na której wcześniej smażył się czosnek.

Zupę rozlej do miseczek, posyp serem startym na tarce o grubych oczkach oraz grzankami.  Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (39 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  11 grudnia 2017 11:44

    Nie jadłam jeszcze takiej zupy 🙂

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  11 grudnia 2017 20:47

    Chętnie bym spróbowała wygląda apetycznie i tak zapewne smakuje. Uwielbiam jarmuż i kupuję go masowo w dużych ilościach. Jest zdrowy, a do tego wyborny. A pieczone chipsy z niego to wprost niebo w gębie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.