Zupa ribolitta z jarmużem i serem
Jarmuż króluje w kuchni w okresie jesienno-zimowym, kiedy to trudno o świeże warzywa, nie mówiąc już o owocach. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych i doskonale komponuje sprawdza się w smoothies, zupach, jak i daniach głównych! Dziś przedstawiamy przepis na włoską zupę ribolitta z jarmużem i serem.
Sezon jesienno-zimowy to idealny czas, by włączyć do diety jarmuż. Przedstawiamy przepis na włoską zupę ribolitta z jarmużem i serem.
Składniki zupy ribollita
• 2 średnie marchewki
• pół selera naciowego
• cebula
• 4 łyżki oliwy do zupy i 3 do grzanek
• 3 ziemniaki
• puszka białej fasoli konserwowej
• ok. dwóch litrów wody
• przyprawy: sól, płatki chili, świeży rozmaryn, tymianek
• 5-6 liści jarmużu
• 2-3 kromki czerstwego chleba
• 3 ząbki czosnku
• 100 g sera żółtego (np. Aldamer MSM Mońki)
Sposób przygotowania:
Marchewki pokrój w półkrążki, cebulę w kostkę, a seler w cząstki. Podsmaż warzywa przez chwilę na oliwie. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dolej wody, posól i gotuj warzywa, aż zmiękną. Dodaj fasolę, posiekany jarmuż i przyprawy. Całość zagotuj.
Czosnek pokrój w plasterki i podsmaż go na złocisty kolor na dwóch łyżkach oliwy, po czym dodaj go do zupy. Chleb poszarp na małe kawałeczki i podsmaż na oliwie, na której wcześniej smażył się czosnek.
Zupę rozlej do miseczek, posyp serem startym na tarce o grubych oczkach oraz grzankami. Smacznego!