Przepis na zupę jagodową z makaronem autorstwa Doroty Choteckiej

Przepis na zupę jagodową z makaronem – składniki:

– 400 g jagód

– 1 litr wody

– 5 łyżek cukru

– 1 szklanka wody

– 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

– 500 g makaronu Czaniecki świderek „100% Amber durum”

Przygotowanie:

Jagody bardzo starannie przebieramy, płuczemy i odsączamy. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy 5 łyżek cukru i delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy wywar z kuchenki i studzimy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance wody po czym ponownie zagotowujemy wystudzone jagody i zaciągamy je przygotowanym roztworem z mąki i wody. Delikatnie mieszamy i gotowe! Zupę podajemy z ulubionym makaronem na ciepło lub w formie chłodnika.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. xtina120  30 czerwca 2017 14:06

    Nigdy bym nie pomyślała, że z jagód można zrobić zupę;) Jestem ciągle czymś zaskakiwana;)

    Odpowiedz
    • A. czy  30 czerwca 2017 16:21

      To tak jak ja, ale jak widać jeszcze wiele rzeczy może mnie zaskoczyć w życiu XD Co do jagód wole je w innych wariantach ale może kiedyś spróbuje zrobić z nich zupę – bo czemu nie 🙂

      Odpowiedz
      • xtina120  30 czerwca 2017 16:25

        Ja też chyba wolę je w innym wydaniu…np sałatka owocowa lub po prostu z jogurtem naturalnym. Ale może warto wypróbować je i w ten sposób, kto wie może akurat by nam posmakowało 😉

        Odpowiedz
    • martucha180  30 czerwca 2017 17:15

      A mnie to nie zaskoczyło. W zupie owocowej pływały różne owoce… czemu nie jagody? 🙂

      Odpowiedz
  2. martucha180  30 czerwca 2017 17:14

    Dla mnie to zwykła zupa owocowa, ale bez mąki ziemniaczanej.

    Odpowiedz
  3. Wusia  30 czerwca 2017 20:41

    Na lato jak znalazł- lekko, łatwo ,przyjemnie i kolorowo!

    Odpowiedz
  4. luna341  1 lipca 2017 10:07

    uwielbiam zupy owocowe.Idealne na letnie upały.Jagodową również robiłam i powiem Wam ,że jest przepyszna

    Odpowiedz
  5. Hidari11  2 lipca 2017 14:29

    Nie mam zielonego pojęcia, jak to może smakować.

    Odpowiedz
  6. Jaworka  4 lipca 2017 21:43

    Jest pyszna jak ktoś lubi na słodko ja uwielbiam wszelkie zupy owocowe są idealne na upały i można w ten sposób zrobić z każdych owoców lub zmieszane owoce ja oprócz tego zabielam śmietaną jest o wiele smaczniejsza

    Odpowiedz
  7. Joanna007  5 lipca 2017 21:31

    U nas w wersji podstawowej była z jabłkami, a często dorzucało się różne owoce sezonowe. To był smak dzieciństwa i robiła ją babcia 🙂 Zabielała śmietaną, a jedliśmy z chlebem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany