Przepis na zupę jagodową z makaronem autorstwa Doroty Choteckiej
Przepis na zupę jagodową z makaronem – składniki:
– 400 g jagód
– 1 litr wody
– 5 łyżek cukru
– 1 szklanka wody
– 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 500 g makaronu Czaniecki świderek „100% Amber durum”
Przygotowanie:
Jagody bardzo starannie przebieramy, płuczemy i odsączamy. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy 5 łyżek cukru i delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy wywar z kuchenki i studzimy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance wody po czym ponownie zagotowujemy wystudzone jagody i zaciągamy je przygotowanym roztworem z mąki i wody. Delikatnie mieszamy i gotowe! Zupę podajemy z ulubionym makaronem na ciepło lub w formie chłodnika.
Nigdy bym nie pomyślała, że z jagód można zrobić zupę;) Jestem ciągle czymś zaskakiwana;)
To tak jak ja, ale jak widać jeszcze wiele rzeczy może mnie zaskoczyć w życiu XD Co do jagód wole je w innych wariantach ale może kiedyś spróbuje zrobić z nich zupę – bo czemu nie 🙂
Ja też chyba wolę je w innym wydaniu…np sałatka owocowa lub po prostu z jogurtem naturalnym. Ale może warto wypróbować je i w ten sposób, kto wie może akurat by nam posmakowało 😉
A mnie to nie zaskoczyło. W zupie owocowej pływały różne owoce… czemu nie jagody? 🙂
Dla mnie to zwykła zupa owocowa, ale bez mąki ziemniaczanej.
Na lato jak znalazł- lekko, łatwo ,przyjemnie i kolorowo!
uwielbiam zupy owocowe.Idealne na letnie upały.Jagodową również robiłam i powiem Wam ,że jest przepyszna
Nie mam zielonego pojęcia, jak to może smakować.
Jest pyszna jak ktoś lubi na słodko ja uwielbiam wszelkie zupy owocowe są idealne na upały i można w ten sposób zrobić z każdych owoców lub zmieszane owoce ja oprócz tego zabielam śmietaną jest o wiele smaczniejsza
U nas w wersji podstawowej była z jabłkami, a często dorzucało się różne owoce sezonowe. To był smak dzieciństwa i robiła ją babcia 🙂 Zabielała śmietaną, a jedliśmy z chlebem.