Przepis na zupę jagodową z makaronem autorstwa Doroty Choteckiej
Przepis na zupę jagodową z makaronem – składniki:
– 400 g jagód
– 1 litr wody
– 5 łyżek cukru
– 1 szklanka wody
– 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 500 g makaronu Czaniecki świderek „100% Amber durum”
Przygotowanie:
Jagody bardzo starannie przebieramy, płuczemy i odsączamy. Wkładamy je do garnka, zalewamy 1 litrem wody, dodajemy 5 łyżek cukru i delikatnie mieszamy. Następnie gotujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy wywar z kuchenki i studzimy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w szklance wody po czym ponownie zagotowujemy wystudzone jagody i zaciągamy je przygotowanym roztworem z mąki i wody. Delikatnie mieszamy i gotowe! Zupę podajemy z ulubionym makaronem na ciepło lub w formie chłodnika.