Przepis na Złote Mleko – ajurwedyjski napój o niezwykłych właściwościach
Czy znacie napój o nazwie Złote Mleko? Jego głównym składnikiem jest kurkumina, prawdopodobnie najlepszy naturalny produkt przeciwnowotworowy- według dr Saraswati Sukumara, onkologa Uniwersytetu Johna Hopkinsa. Ponadto Złote Mleko jest doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn: wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego. Walczy ze wzdęciami, pomaga w diecie. Podobnie jak kurkumina pomaga także w leczeniu choroby Alzheimera i cukrzycy. Zimą jest doskonałym napojem rozgrzewający, podnosi odporność, zwalcza infekcje dzięki właściwościom antybakteryjnym. Działa antydepresyjnie i przeciwbólowo, wspomaga zasypianie.
Jak widać korzyści z picia Złotego Mleka jest wiele. Istnieje wiele przepisów na ten napój. Większość z nich bazuje na mleku kokosowym. W zależności od tego, ile chcecie uzyskać porcji można skorzystać z pasty, którą zrobimy i przechowujemy w lodówce przez okres ok. tygodnia lub robić na bieżąco 1 szklankę napoju. Poniżej podajemy przepis na 1 szklankę napoju
Przepis na Złote Mleko
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego (może być migdałowe, ale nie sojowe!)
- 1 mała łyżeczka kurkumy (radzimy używać świeżej z paczki – nie zwietrzałej)
- 1 mała łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru lub 2 plasterki świeżego imbiru
- 1/2 lub 1 mała łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta pieprzu
opcjonalnie można dodać do smaku wanilię, goździki, kardamon a do dodatkowego posłodzenia miód czy syrop klonowy.
Sposób przyrządzenia:
Wszystko wkładamy do rondelka (bez miodu) i podgrzewamy na małym ogniu, aż napój będzie ciepły. UWAGA! Nie wolno go zagotować. Napój o mocno ciepłej temperaturze przykrywamy na ok. 10 min a następnie lekko ciepły pijemy.
Jeśli chcecie dodać miód, to rozpuszczamy go w lekko ciepłym mleku.
Ważne jest, aby dodać olej kokosowy, bowiem kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach. Pieprz zaś zawiera piperynę, która dodatkowo wspomaga wchłanianie się kurkuminy.