Przepis na: woda z gotowanego jęczmienia: Burley – water
Różnorodne wody – jako domowe remedia są znane od wieków. Woda różana w Europie, woda z ryżu w Azji… Woda z gotowanego jęczmienia popularna jest zaś w Anglii. Podobno pije ją codziennie angielska królowa Elżbieta jako remedium na wiele dolegliwości. Przede wszystkim pomaga w kłopotach trawiennych i obniża poziom cholesterolu, posiada także działanie antyoksydacyjne i antywirusowe.
Składniki na: Woda z gotowanego jęczmienia
– 1 szklanka kaszy jęczmiennej
– 8 szklanek wody
– 1/4 szklanki soku z cytryn
– 1/2 szklanki soku z limonek
-1/2 szklanki cukru pudru
– można dodać startą skórkę z 1 cytryny
Przygotowanie: Kaszę wsypać do garnka z wodą. Gotować przez ok. 30 minut, aż ubędzie połowa płynu. Po tym czasie zdjąć z ognia i przecedzić przez drobne sitko. Do wody dodać soki i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Można dodać startą skórkę z cytryny. Tak przygotowaną wodę wstawić do lodówki.
Postaraj się wypić od 1 do 2 szklanek takiego napoju dziennie. Można podawać także schłodzoną, z lodem i plasterkiem cytryny lub limonki – jako letni napój orzeźwiający.
Przepis podpowiedziany przez dietetyka z Naturhouse