Żurek staropolski z białą kiełbasą
Żurek staropolski z białą kiełbasą – przepis na Wielkanoc autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Żurek staropolski z białą kiełbasą
- -śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 200g
- – śmietanka słodka 30% „Piątnica” 200ml
- – kości wędzone od schabu ½ kg
- – marchew 2 średnie szt.
- – pietruszka 1 średnia szt.
- – seler ¼ średniej szt.
- – woda ok. 3l
- – liść laurowy 3 szt.
- – ziele angielskie 5-6 ziarenek
- – gotowy zakwas – żurek 1 butelka ok. 500ml
- – cebula 1 szt.
- – pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- – czosnek 3 – 4 ząbki
- – kiełbasa biała surowa 0,7kg
- – jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe
i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.
Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zobacz także: