Żurek staropolski z białą kiełbasą

Żurek staropolski z białą kiełbasą

Żurek staropolski z białą kiełbasą  – przepis na Wielkanoc autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Żurek staropolski z białą kiełbasą                            

  •  -śmietana kwaśna 18% „Piątnica”                      200g
  • – śmietanka słodka 30% „Piątnica”                      200ml
  • – kości wędzone od schabu                                  ½ kg
  • – marchew                                                              2 średnie szt.
  • – pietruszka                                                            1 średnia szt.
  • – seler                                                                      ¼  średniej szt.
  • – woda                                                                     ok. 3l
  • – liść laurowy                                                          3 szt.
  • – ziele angielskie                                                     5-6 ziarenek
  • – gotowy zakwas – żurek                                       1 butelka ok. 500ml
  • – cebula                                                                   1 szt.
  • – pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
  • – czosnek                                                                3 – 4 ząbki
  • – kiełbasa biała surowa                                         0,7kg
  • – jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe
i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.

Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Zobacz także:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,63 z 5)
loading... zapisuję głos...