Przepis na SUPPLI – prawdziwie włoskie danie
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej prawdziwie włoski obiad. Wypróbujcie ciepłe, sycące, pełne aromatycznych smaków danie SUPPLI
Przepis na SUPPLI – składniki
Składniki:
- 500 g ryżu
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- 60 g wątróbek drobiowych
- 200 g mozzarelli
- 50 g suszonych fig
- 2 średnie jajka
- 400 g passaty pomidorowej
- 1l bulionu mięsnego
- 120 g sera Grana Padano
- ½ cebuli
- 50 g masła (+ 30g)
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- Sól, pieprz
Na panierkę i do smażenia:
- Bułka tarta
- 2 jajka
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy krojąc na duże kawałki wątróbkę drobiową. Na patelni rozpuszczamy maso i oliwę, wrzucamy cebulę i mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy wątróbkę.
Podsmażamy przez kolejne 5 minut, zalewamy winem i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu do momentu, w którym sos się nie zagęści.
Kiedy sos będzie gotowy dodajemy ryż i, często mieszając, doprowadzamy go do wrzenia, dodając w razie potrzeby bulionu mięsnego. Risotto ma być bardzo gęste!
Wyłączamy ogień i dodajemy masło i starty ser Grana Padano. Całość dobrze mieszamy i dodajemy 2 ubite jajka. Znów mieszamy, po czym przekładamy mieszankę na duży, płaski talerz/tackę i czekamy, aż całkowicie ostygnie.
W międzyczasie kroimy na kawałki mozzarella i odcedzamy ją na sitku tak, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kiedy ryż wystygnie formujemy suppli’ biorąc mokrymi dłońmi odrobinę mieszanki, której nadajemy okrągły kształt; do środka suppli’ wkładamy kilka kawałeczków mozzarelli i dobrze zalepiamy.
Uformowane suppli’ obtaczamy ubitym jajkiem i bułką tartą. Teraz smażymy je w dużej ilości rozgrzanego do przynajmniej 180°C oleju, obsmażając je ze wszystkich stron; powinny być mocno zrumienione. Po usmażeniu wykładamy je do odcedzenia na papierze kuchennym i podajemy gorące.