Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem
Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem to danie bezmięsne, a jednocześnie zdrowe – dzięki obecności buraków. Radzimy zamiast łososia hodowlanego, wykorzystać dzikiego. Wypróbuj tę sałatkę już dzisiaj.
Składniki na: Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem
- Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr
- cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
- bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
- buraki
- 2 pomarańcze
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)
Sposób przygotowania:
- Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
- Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
- W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
- Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.