Przepis na rozgrzewającą zupę o właściwościach przeciwbakteryjnych
Jednym z najważniejszych aspektów związanych z walką o utrzymani prawidłowej odporności organizmu zimą jest odpowiednia dieta. Zwracajmy uwagę, by znalazło się w niej pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina A oraz witaminy z grupy B, cynk, selen, żelazo i magnez. Nie zapominajmy także o odpowiednim poziomie flory bakteryjnej w jelitach. To właśnie tam może rozpocząć się rozwój stanu zapalnego, co wiąże się z osłabieniem odporności i szybszego „wtargnięcia” do organizmu wirusów i bakterii.
Monika Honory, Specjalista ds. holistycznego żywienia podpowiada: „Przykładem łatwo przyswajalnych, a zarazem sycących posiłków są zupy. Stanowią one idealne rozwiązanie dla wzmocnienia układu immunologicznego w okresach jesienno-zimowych. Składnikami zupy mogą być wszystkie wartościowe dla organizmu produkty: marchewki, pietruszka, seler, dynia – każdy wariant czy z dodatkiem imbiru, czy też chili lub pestkami, orzechami, dostarczy naszemu organizmowi potrzebne składniki odżywcze – przeciwutleniacze, witaminę A, selen i cynk. Dodatkowo, zupa świetnie rozgrzewa cały organizm i wspomaga metabolizm”.
Zamiast sięgać po tabletki czy inne produkty leczące objawy przeziębienia i grypy, warto wybrać naturalne sposoby wzmocnienia organizmu, takie jak rozgrzewająca zupa autorstwa Moniki Honory, która dzięki odpowiednio skomponowanym składnikom ma właściwości przeciwbakteryjne.
SKŁADNIKI
- 2l wywaru rosołowego
- 3 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki imbiru
- 15 dag chrzanu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 30 dag surowej białej kiełbasy
- 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki majeranku
- Szczypta soli himalajskiej i pieprzu Cayenne
PRZYGOTOWANIE
Wywar rosołowy rozlewamy do dwóch garnków. Do jednego z nich dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na małym ogniu. Gdy kiełbasa będzie miękka, trzeba wyjąć ją z garnka i pokroić w kostkę. Do drugiego garnka z wywarem wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Gdy będą już miękkie, łączymy zawartość obu garnków, przyprawiamy pieprzem i solą himalajską, mieszamy i gotujemy przez następnych 5 minut. Na końcu możemy dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Gdy zupa będzie już na talerzu, dodajemy świeżą pietruszkę i zjadamy ze smakiem!