Przepis Pascala Brodnickiego: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba
Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni
Przepis dla: 4 osób
Składniki na danie: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba
- jabłka, obrane i pokrojone w kostkę – 2 sztuki
- bochenek chleba – 1 sztuka
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 gramów
- jajko – 1 sztuka
- mleko – 50 mililitrów
- śmietana 30% – 50 mililitrów
- brązowy cukier – 6 łyżek
- bułka tarta – 4 łyżki
- konfitura truskawkowa – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć jabłka, posyp je 2 łyżkami cukru i podsmażaj przez 10 minut.
- W 4 małych naczyniach do zapiekania (lub 1 dużym) ułóż warstwę jabłek, pokryj je konfiturą truskawkową i posyp każdą porcję łyżką bułki tartej. Dodaj do każdego naczynia suchy chleb pokrojony na kawałki.
- Jajko ubij z 2 łyżkami cukru, mlekiem i śmietanką, a następnie wylej na chleb. Pozostaw na 10 minut, by chleb nasiąknął.
- Wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp każdą minitartę łyżeczką brązowego cukru, by się skarmelizował. Bon appétit!
Komentarze
Dziwne połączenie składników.
Ciekawy przepis. Trochę podobną wersję znam z chlebem tostowym albo słodką bułką maślaną. Z chlebem nie znałam takiego przepisu. Wydaje się, że będzie mniej słodkie to danie przez chleb. No i chleb tostowy bardziej się jakby scalał z jajkiem, a tu widać, że są całe kawałki.
Te przepis do mnie nie przemawia.Zapiekanki to raczej wytrawne dania.
Przepis bardzo hmm ciekawy, nigdy by mi do głowy nie przyszło żeby tak wykorzystać chleb. Zaskakująco, ale mało zachęcająco.
Ale to musi być pyszne! 🙂
Pyszności robię taki deserek ale zamiast chleba zwykłego daję tostowy który później zapieczony cudownie jest chrupki radze spróbować deser pyszny