Przepis Pascala Brodnickiego: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba

Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

Przepis dla: 4 osób

Składniki na danie: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba

  • jabłka, obrane i pokrojone w kostkę – 2 sztuki
  • bochenek chleba – 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 gramów
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko – 50 mililitrów
  • śmietana 30% – 50 mililitrów
  • brązowy cukier – 6 łyżek
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • konfitura truskawkowa – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć jabłka, posyp je 2 łyżkami cukru i podsmażaj przez 10 minut.
  3. W 4 małych naczyniach do zapiekania (lub 1 dużym) ułóż warstwę jabłek, pokryj je konfiturą truskawkową i posyp każdą porcję łyżką bułki tartej. Dodaj do każdego naczynia suchy chleb pokrojony na kawałki.
  4. Jajko ubij z 2 łyżkami cukru, mlekiem i śmietanką, a następnie wylej na chleb. Pozostaw na 10 minut, by chleb nasiąknął.
  5. Wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp każdą minitartę łyżeczką brązowego cukru, by się skarmelizował. Bon appétit!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. martucha180  4 marca 2017 18:27

    Dziwne połączenie składników.

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  4 marca 2017 20:10

    Ciekawy przepis. Trochę podobną wersję znam z chlebem tostowym albo słodką bułką maślaną. Z chlebem nie znałam takiego przepisu. Wydaje się, że będzie mniej słodkie to danie przez chleb. No i chleb tostowy bardziej się jakby scalał z jajkiem, a tu widać, że są całe kawałki.

    Odpowiedz
  3. Wusia  5 marca 2017 15:55

    Te przepis do mnie nie przemawia.Zapiekanki to raczej wytrawne dania.

    Odpowiedz
  4. Joanna  6 marca 2017 16:32

    Przepis bardzo hmm ciekawy, nigdy by mi do głowy nie przyszło żeby tak wykorzystać chleb. Zaskakująco, ale mało zachęcająco.

    Odpowiedz
  5. Aneta  8 marca 2017 14:41

    Ale to musi być pyszne! 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  9 marca 2017 20:05

    Pyszności robię taki deserek ale zamiast chleba zwykłego daję tostowy który później zapieczony cudownie jest chrupki radze spróbować deser pyszny

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.