Przepis Pascala Brodnickiego: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba
Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni
Przepis dla: 4 osób
Składniki na danie: Zapiekanka z jabłkami i konfiturą pod pierzynką z chleba
- jabłka, obrane i pokrojone w kostkę – 2 sztuki
- bochenek chleba – 1 sztuka
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 40 gramów
- jajko – 1 sztuka
- mleko – 50 mililitrów
- śmietana 30% – 50 mililitrów
- brązowy cukier – 6 łyżek
- bułka tarta – 4 łyżki
- konfitura truskawkowa – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć jabłka, posyp je 2 łyżkami cukru i podsmażaj przez 10 minut.
- W 4 małych naczyniach do zapiekania (lub 1 dużym) ułóż warstwę jabłek, pokryj je konfiturą truskawkową i posyp każdą porcję łyżką bułki tartej. Dodaj do każdego naczynia suchy chleb pokrojony na kawałki.
- Jajko ubij z 2 łyżkami cukru, mlekiem i śmietanką, a następnie wylej na chleb. Pozostaw na 10 minut, by chleb nasiąknął.
- Wstaw naczynia do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia posyp każdą minitartę łyżeczką brązowego cukru, by się skarmelizował. Bon appétit!